Škoda Auto představuje v Číně už čtvrté SUV. Novinkou je obří Kodiaq kupé

Čtyři čínská SUV s okřídleným šípem ve znaku
Škoda Kodiaq GT, první "SUV-kupé" v portfoliu automobilky
Čínská Škoda Kodiaq
Čínská Škoda Karoq
Čínská Škoda Kamiq
Foto: Škoda Auto
Eva Srpová Eva Srpová
15. 11. 2018 12:28
Ve dnech 16.-26. listopadu se v čínském Kuang-čou koná autosalon, na kterém Škoda Auto představí svou novou čínskou vlajkovou loď, model Karoq GT. Jde o dvoudveřové "SUV-kupé", vůbec první v portfoliu mladoboleslavské automobilky.

Škodovka tak započala ofenzivu na čínském trhu. Portfolio SUV modelů značky nově tvoří čtyři typy: Kodiaq GT, Kodiaq, Karoq a Kamiq, přičemž Kodiaq GT ani Kamiq se v Evropě nenabízí. V Číně tedy Škoda Auto prodává více SUV modelů než na domácím trhu.

Kodiaq GT je navíc vůbec první "SUV-kupé" v nabídce značky. Má oslovovat nejen dynamickým vzhledem, ale také nejmodernější konektivitou a širokou nabídkou asistenčních systémů.

Podle Škody Auto je Auto Kuang-čou v Číně jeden z nejdůležitějších mezinárodních automobilových veletrhů na světově největším automobilovém trhu. Čína je pro mladoboleslavskou automobilku skutečně důležitá, je totiž jejím největším odbytištěm. V roce 2017 dodala Škoda v Číně 325 tisíc vozů, tedy každý čtvrtý vyrobený vůz značky.

Největší zájem je o SUV, celých 30 procent prodaných škodovek má právě tuto karoserii. I proto se Škoda orientuje na SUV verze pro Čínu, ačkoli na stánku se představují další čínské Škody - Octavia, Octavia Combi, Rapid, Rapid Spaceback a Superb.

První škodovácké SUV-kupé
Kodiaq GT je stále on-line díky wi-fi připojení. Čínští zákazníci jsou totiž na špičkovou konektivitu nejen v autech zvyklí. Nechybí asistenční systémy, včetně systému hlídajícího mrtvé úhly, systému nouzového brzdění a adaptivního tempomatu.

Nabízí se na výběr dvě verze motoru, 2.0 TSI o výkonu 137 kW (186 k), který pohání přední kola, a motor 2.0 TSI disponující výkonem 162 kW (220 k), který distribuuje na všechna čtyři kola skrze sedmistupňovou převodovku DSG.

Foto: Škoda Auto

Škoda Kamiq
Jde o nové malé SUV nabízené výhradně pro asijský trh. Je dlouhé 4390 milimetrů, široké 1781 milimetrů a vysoké 1593 milimetrů. Pohání ho nově vyvinutý 1,5litrový benzinový motor s výkonem 81 kW (110 k). Stejně jako v případě Kodiaqu GT ho Škoda vybavila moderním řešením konektivity, jako je hlasové ovládání iFLYTEk na bázi umělé inteligence. Těmito prvky chce totiž oslovit mladé čínské zákazníky žijící především ve městech.

Kamiq je malé SUV, které se v Evropě nenabízí.
Kamiq je malé SUV, které se v Evropě nenabízí. | Foto: Škoda Auto
 

Právě se děje

Další zprávy