Škoda a její BeRider dostanou konkurenci: Do Prahy míří sdílené elektroskútry blinkee

ČTK ČTK
15. 6. 2020 10:34
V Praze od příštího týdne začne jezdit 150 sdílených elektroskútrů polské společnosti blinkee.city. Na základě franšízy je bude provozovat firma E-sharing. Dostupné budou prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu.
Sdílený elektroskútr Blinkee.
Sdílený elektroskútr Blinkee. | Foto: Blinkee.city

Konkurovat bude dalším firmám, které již v Praze elektroskútry nabízejí, jako je BeRider od Škody Auto, která chce letos rozšířit počet nabízených vozidel ze 150 na 700, nebo firmě re.volt.

Pronájem blinkee skútrů je podmíněn registrací prostřednictvím aplikace blinkee.city pro Android i Apple, která vyžaduje nahrání řidičského průkazu minimálně kategorie A. Jde o dvousedadlová vozidla, která se na rozdíl od koloběžek pohybují pouze po vozovce v rámci silničních pravidel.

Zaparkovat je lze kdekoli ve městě v rámci vyznačené zóny. Cena standardní jízdy je pět korun za minutu a cena pauzy vyjde na jednu korunu za minutu. V aplikaci existuje slevový systém, v němž se může uživatel dostat až na cenu 2,50 Kč za minutu.

Bílé skútry Blinkee jsou tiché a jezdí na elektřinu. Skútr má výkon 3,1 kW a dosahuje maximální rychlosti 50 km/h. Přehledný displej zobrazuje uživateli rychlost, stav baterie a naježděné kilometry. Každý skútr disponuje integrovaným držákem na mobil s bezpečnostní gumou a USB portem pro nabíjení. Jezdcům jsou k dispozici helmy schované v přihrádce a součástí vozidla je kufr. O nabíjení baterií se stará výhradně provozovatel.

Skútry blinkee fungují již v 35 městech sedmi zemí. "Je to aktuálně jeden z nejrychleji rostoucích trhů. V roce 2017 existovalo na celém světě 350 000 uživatelů sdílených skútrů a do roku 2019 se tento počet zvýšil na pět milionů. Stejný boom, který ve své době zažívaly smartphony, nyní zažívá sdílená elektromobilita. Nárůst uživatelů mezi roky 2017 až 2019 byl o 1371 procent," uvedl ředitel E-sharingu Jan Kanta.

 

Právě se děje

Další zprávy