Shell vyzkouší řidiče, kolik dokáží ujet na litr paliva

Radek Pecák Radek Pecák
19. 6. 2011 6:26
Novináři zvládli průměrně 23 kilometrů v kombinovaném dálničním a městském provozu
Foto: Radek Pecák

Studentská vozítka na litr klasického benzínu dokáží ujet i tisícovky kilometrů. Kolik toho ale dokáže běžný řidič s běžným rodinným vozem?

Shell se v rámci kampaně propagující jeho nové palivo, díky němuž má řidič dokázat ujet na litr této pohonné látky minimálně o dvě procenta delší vzdálenost než by zvládl s klasickým benzínem, rozhodl otestovat tuzemské řidiče, jak dokáží při jízdě s imaginárním litrem benzínu hospodařit.

Jak to chce dělat v praxi, si již mohli vyzkoušet motorističtí novináři, a mezi nimi i redaktor deníku Aktuálně.cz.

Testování se dělo ve čtyřech vozech Volkswagen Golf s benzinovým motorem 1,4 TSI, které poskytl tuzemský importér značky.

Měřilo se speciálním přístrojem

Vozy byly vybaveny speciálním přístrojem, na kterém byl na počátku jízdy nastaven právě onen litr paliva. Jakmile se pak řidič vydal na testovací trasu, začaly centilitry a decilitry někomu pomaleji a někomu rychleji ubývat.

Testovací trassa vedla z čerpací stanice Shell na dálnici D1ve směru na Prahu přes nákupní zónu na Černém mostě, dále přes Horní Počernice směrem na Kolín a pak se vozy vracely zpět na D11.  Cíl pak byl opět na zmíněné čerpací stanici.

Ti řidiči, kterým palivo vystačilo na delší trasu než byla ta naplánovaná, museli načít další kolečko.

Nejlepší z novinářů zvládl ujet na litr Shell FuelSave Natural 95 přesně 27,2 kilometru. Dostal se tak na trase, která kombinovala městský a dálniční provoz na výbornou hodnotu pod čtyři litry na sto kilometrů.

Rekordman ujel 27 kilometrů, průměr byl 23

Redaktor Aktuálně.cz podal o něco horší výkon. Ujel s litrem paliva vzdálenost 24,1 kilometru a průměr tak byl 4,1 litru na 100 kilometrů. 

Průměr všech zúčastněných pak činil 23 ujetých kilometrů.

Shell upozorňuje, že ačkoli dvouprocentní úspora paliva nevypadá nijak závratně, ve skutečnosti mohou řidiči, kteří tankují měsíčně v průměru dvě plné padesátilitrové nádrže, ujet na nová paliva Shell FuelSave až o 50 km více než doposud. 

Pro firmy, jejichž zaměstnanci jezdí často na služební cesty a tankují průměrně jednu plnou nádrž týdně, pak může úspora v přepočtu na ujeté kilometry znamenat dokonce jednu cestu z Prahy do Brna.

„Nová paliva Shell FuelSave Natural 95 a Shell FuelSave Diesel jsou výsledkem intenzivního vývoje v našich výzkumných laboratořích Shell a přináší našim zákazníkům reálnou úsporu až 1 litru paliva na plně natankované padesátilitrové nádrži.

 

Právě se děje

Další zprávy