Sháníte ojetou Dacii? Poradíme, kterou pořídit a jak vybrat nejlepší kus

Tomáš Starý
10. 6. 2019 6:02
Dacie jsou nejlevnější auta na trhu nových vozů, jak si vedou jako ojetiny? Jedná se o poměrně specifická auta, která v rukou svých majitelů zažívají mnohdy velmi těžký život, a proto je potřeba vybírat pečlivě. I proto jsou Dacie v dobrém stavu velmi horkým zbožím v autobazarech nebo inzerátech a rychle si najdou nového majitele. Projděte si rádce ojetými Daciemi.
Foto: Ondřej Běhal

Dacia Logan a Sandero

Nejběžnější modely pro obyčejné smrtelníky bazary tolik neplní, protože jsou to zpravidla auta, která si soukromníci nechávají mnoho let. Hledejte kus s rozumnou výbavou (klimatizaci určitě chcete) a především servisní historií. Velký pozor si dejte na otlučená auta, protože Dacie nemají zrovna prvotřídní antikorozní ochranu. Nízký nájezd nemusí být zárukou dobrého stavu. Některá auta třeba čtyři roky nedostala nový olej.

Ohledně motorů lze doporučit atmosférickou dvanáctistovku, případně šestnáctistovku. Motoru 1,4 l bychom se asi spíše vyhnuli a také bychom vynechali úpravy na LPG. Dieselů není potřeba se zvláště obávat, ale v levném Loganu a Sanderu přeci jen představují zbytečně drahé riziko a málokdo s Dacií najezdí 40 000 km za rok. Kupte raději benzín.

 

Právě se děje

Další zprávy