Jak ušetřit na náhradních dílech v servisu? Rady, kdy koupit originál a kdy repasovat

Vladislav Jasan
25. 7. 2019 14:40
Že v konečném důsledku je finančně nejvýhodnější modus operandi provozování auta jeho pravidelná základní údržba, jsme si osvětlili minule. Avšak i pokud se něco pokazí nebo některé komponenty zkrátka dožijí, existují efektivní možnosti, jak ušetřit. I zde však platí, že v některých případech dává úspora smysl, a v jiných naopak platí pořekadlo „nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci“.

Zatímco v předchozích dvou dílech našeho seriálu jsme se zaměřili na výměnu oleje a pravidelnou údržbu, tentokrát se společně soustředíme na problematiku trhu s náhradními díly a příště se podíváme na zoubek místu, která by spořivé motoristy rozhodně nemělo odpuzovat. Zjistíme, co se dá výhodně sehnat na vrakovišti.

Foto: iStock

Co to znamená originální díl?

Sortiment náhradních dílů se bez ohledu na značku vozu obecně dělí na originální díly a díly aftermarketové, tj. z druhovýroby. Originální díly jsou buď shodné s komponenty používanými při výrobě vozu, nebo ve všech parametrech odpovídající. Původ mohou mít buď u samotné automobilky (tj. přímo daná značka je vyrábí ve svých továrnách), nebo je nakupuje od dodavatelů, přičemž dílů od dodavatelů je naprostá většina. Originální díly většinou, ne však nezbytně nutně, patří mezi alternativami k těm dražším.

 

Právě se děje

Další zprávy