Neopovrhujte vrakovištěm. Poradíme, kdy se tam vyplatí koupit náhradní díly

Vladislav Jasan
30. 7. 2019 6:02
Pro šetrného motoristu může být vrakoviště místem, kde výhodně pořídí jinak drahé náhradní díly. Může ušetřit a často se paradoxně dostat i ke kvalitnějším kusům, než by byl originální díl koupený za draho v servisu. Poradíme, co beztrestně na "vrakáči" koupit a jak se nespálit.

V předchozích dílech našeho seriálu jsme se zaměřili na výměnu oleje, pravidelnou údržbu auta a také na vysvětlení rozdílů mezi nejrůznějšími typy náhradních dílů.

Foto: iStock

Co na vrakovišti koupit? Plechové díly

Ideálním sortimentem z vrakoviště jsou karosářské díly, tzv. plechařina. A to všechny, které lze z auta oddělat bez použití řezných nástrojů. Kapota, přední blatníky, dveře a víka kufrů. Totéž platí pro ostatní neplechové díly jako zrcátka, různé lišty či nárazníky. Jejich stav není nijak těžké dostatečně posoudit, jde o originální z výroby zinkované díly s originálním lakem (plechové díly z druhovýroby i leckteré originální nemají ani zdaleka tak kvalitní protikorozní ochranu jako celá karoserie z výroby - bývají v lepším případě pouze stříkané zinkovou barvou).

Je tu i solidní šance, že seženete dokonce správnou barvu. Pak stačí díl jen namontovat, ušetříte tak čas i nemalý peníz za lakování. Navíc výsledná oprava bude s největší pravděpodobností co do kvality lakování lepší.

Shánět demontovatelné plechové díly na vrakovišti tak dává smysl i u prakticky nových a zánovních aut (dokonce i pojišťovny to občas dělají). Kupovat ale z vrakoviště ty části karoserie, které je třeba vyřezávat a navařovat (čímž se poškodí protikorozní vrstva), nemusí být dobrý nápad. Promáčknuté zadní blatníky je lepší opravit a třeba prahy koupit nové.

I zde platí, že pokud konkrétní vůz trpí na korozi určité části karoserie, budete mít problém sehnat "zdravý" použitý díl, případně si připlatíte. Takové neshnilé páté dveře na Felicii se na vrakáči vyvažují zlatem. Alespoň je ale na první pohled vidět, kde je problém.

 

Právě se děje

Další zprávy