Neopovrhujte vrakovištěm. Poradíme, kdy se tam vyplatí koupit náhradní díly

Vladislav Jasan
30. 7. 2019 6:02
Pro šetrného motoristu může být vrakoviště místem, kde výhodně pořídí jinak drahé náhradní díly. Může ušetřit a často se paradoxně dostat i ke kvalitnějším kusům, než by byl originální díl koupený za draho v servisu. Poradíme, co beztrestně na "vrakáči" koupit a jak se nespálit.

V předchozích dílech našeho seriálu jsme se zaměřili na výměnu oleje, pravidelnou údržbu auta a také na vysvětlení rozdílů mezi nejrůznějšími typy náhradních dílů.

Foto: iStock

Použité náhradní díly nemusí být jen z vrakoviště

V některých případech jsou použité náhradní díly ideálním zdrojem pro opravy, u některých skupin dílů dokonce bez ohledu na stáří vozu. Použité díly lze sehnat jak přímo na vrakovištích (bývají i specializovaná na konkrétní značky, či dokonce jen několik modelů), tak přes inzertní servery. Nabídky mohou pocházet od "kšeftmanů" i soukromých osob, rozprodávajících třeba vlastní havarované auto (ty bývají za lepší ceny). Dobrým zdrojem jsou i facebookové skupiny a diskusní fóra.

Díly "z vrakáče" zcela běžně používají i nezávislé servisy. Takové řešení by ale vždy mělo být konzultováno se zákazníkem nebo by o tom měl minimálně vědět. Existují i prodejci použitých dílů, kteří zboží odzkouší (popřípadě opraví) a poskytují na něj záruku, takové díly jsou ale logicky dražší než zahrát klasický vrakovištní vabank nebo koupit od soukromníka po internetu. Jsou ale skupiny dílů, kde se opravdu není čeho obávat.

Na druhou stranu před nákupem použitého dílu se ujistěte, zda se náhodou nechystáte koupit díl, který je u vašeho vozu notoricky problémový. Když na vrakovišti koupíte například poruchovou "váhu vzduchu" na Octavii 1.9 TDI, zbytečně si zaděláte na problémy.

 

Právě se děje

Další zprávy