Sériový Peugeot 208 umí jezdit se spotřebou dva litry

Radek Pecák Radek Pecák
6. 5. 2015 6:38
Na ujetí vzdálenosti 2152 km vozu Peugeot 208 stačilo jen 43 litrů nafty, což znamená průměrnou spotřebu 2,0 l / 100 km.
Úsporná verze Peugeotu 208 při rekordním pokusu.
Úsporná verze Peugeotu 208 při rekordním pokusu. | Foto: Aktuálně.cz

Nová verze městského hatchbacku Peugeot 208 je schopná jezdit se spotřebou pouhé dva litry nafty na sto kilometrů. V této kategorii automobilů jde o světový rekord.

Jezdit s takovou průměrnou spotřebou dokázali testovací jezdci automobilky na zkušebním okruhu Peugeot v Belchamp ve Francii pod dohledem francouzské zkušebny UTAC (Union Technique de l’Automobile, du motocycle et du Cycle). Sériový vůz Peugeot 208 s motorem 1.6 BlueHDi  s výkonem 100 koňských sil a manuální pětistupňovou převodovkou ujel během 38 hodin 2152 kilometrů a spotřeboval jen 43 litrů paliva. Průměrná spotřeba tak činí pouhé dva litry nafty na sto kilometrů jízdy.

Při řízení se střídalo několik řidičů po zhruba 3-4 hodinách a dosáhli průměrné rychlosti 56,6 kilometru v hodině, což je zhruba rychlost, jakou se pohybují automobily při soutěžích v jízdě o co nejnižší spotřebu.

Testovaný automobil je speciální verze s označením "Velmi nízká spotřeba". Podle tiskového oddělení automobilky se již brzy dostane do běžného prodeje. Má homologovanou spotřebu rovné tři litry a hodnota emisí CO2 na kilometr dosahuje jen 79 gramů.

Od běžného provedení Peugeotu 208 je rozpoznatelný díky použitému zadnímu spojleru. Další odlišností jsou namontované pneumatiky Michelin Energy Saver+, které mají mimořádně nízký valivý odpor.

Francouzský koncern PSA (Peugeot + Citroën) je v současné době evropským lídrem v žebříčku značek s nejnižšími flotilovými emisemi CO2 vyráběných vozů. Jejich průměr činí 110,3 gramu CO2 / 1 km, zatímco celkový průměr je 123,7 gramu.

 

Právě se děje

Další zprávy