Senát posvětil jednodušší obchodování s auty. Vůz můžete přihlásit kdekoli, nejen v místě bydliště

Jiří Kaloč
19. 1. 2017 17:17
Po téměř dvouletém vyjednávání dnes Senát schválil novelu zákona 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která kromě řady jiných změn také zásadním způsobem mění pravidla pro registrace vozů z hlediska místní příslušnosti. Znamená to například, že si občan pracující v Praze s trvalým bydlištěm na Moravě nemusí jet přihlásit auto domů. Zákon rovněž zlepšuje možnost dokončení registrace vozidla v případě, že nový nabyvatel vozu tento proces protahuje. Obě změny usnadní obchodování s ojetými automobily jak pro společnosti, tak pro jednotlivé spotřebitele.
Foto: Radek Pecák

Novinka ulehčí život lidem, kteří obchodují auta jak mezi sebou tak prostřednictvím firem. Logicky ho vítají provozovatelé a vlastníci autobazarů. „Na přijaté novele pozitivně hodnotíme zejména změnu v pravidlech registrace vozidel, která umožní vozy přihlašovat na majitele na kterémkoliv pracovišti registru po celé zemi,“ tvrdí generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

Dříve to bylo možné jen v místě bydliště nebo sídle předchozího vlastníka. To spotřebitelům značně komplikovalo obchody s ojetými vozy, pokud byli z různých měst či opačných konců republiky.

Zákon také zlepšil pravidla pro dokončení registrace v případě, že nový nabyvatel vozu nespolupracuje. Nové znění umožní dokončit registraci vozu prodávajícímu, pokud tak neučiní kupující, přestože k tomu má k dispozici veškeré potřebné dokumenty.

Dosud existovaly případy, kdy na sebe noví majitelé vozy nepřihlašovali a původnímu majiteli tak vznikaly komplikace, když byl s vozidlem spáchán přestupek nebo za něj nebylo uhrazeno tzv. povinné ručení.

 

Právě se děje

Další zprávy