Šéf Škody Auto Schäfer přejde do vedení Volkswagenu, kdo jej nahradí, se zatím neví

Eva Srpová Martin Přibyl Eva Srpová, Martin Přibyl
9. 12. 2021 14:50
Ve vedení Volkswagenu dochází k velkým personálním změnám. Tou nejzásadnější pro český průmysl bude přechod šéfa automobilky Thomase Schäfera do vedení značky Volkswagen. Na vedoucí pozici byl přitom teprve od léta loňského roku. Kdo jej nahradí, Volkswagen zatím nezveřejnil.
Thomas Schäfer
Thomas Schäfer | Foto: ČTK

Thomas Schäfer příští rok skončí ve vedení mladoboleslavské Škody Auto. Na této pozici byl teprve od léta loňského roku. Koncern to oznámil po středečním zasedání dozorčí rady. 

Kdo Schäfera v českém podniku vystřídá, koncern zatím nesdělil. Čas na hledání nástupce je, Schäfer neodchází okamžitě. Nejprve se od prvního dubna příštího roku stane provozním ředitelem značky osobních vozů Volkswagen, teprve 1. července 2022 se stane členem představenstva skupiny.

Schäfer nahradí dosavadního šéfa VW Ralfa Brandstättera, který od srpna příštího roku převezme veškeré aktivity Volkswagenu v Číně. Doposud měl tuto funkci na starosti koncernový ředitel Herbert Diess. Ten bude minimálně do poloviny příštího roku nadále zodpovědný za strategické vedení objemových značek (VW, Škody, Seatu…) jako celku.

Diess je v poslední době pod tlakem kvůli neshodám s vlivnou závodní radou koncernu a postupně přichází o část pravomocí, mimo jiné i na úkor Brandstättera. Ve hře byla podle informací německých médií i možnost, že by Diess přišel o svou pozici ředitele skupiny, nakonec ho dozorčí rada nepropustila, její kroky ale naznačují, že chce, aby se věnoval především strategickým rozhodnutím a operativu přenechal jiným.

Letos v létě si Diess vybojoval prodloužení smlouvy do roku 2025, jeho manažerský styl stále nesedí mocným odborům. Bouře vyvolal například plán propustit polovinu zaměstnanců v koncernovém ústředí v německém Wolfsburgu. Podle Diesse firma musí seškrtat náklady, aby dokázala v produktivitě práce konkurovat Tesle. Ostatně Diessův veřejně přiznávaný obdiv k Elonu Muskovi také ne všichni ve firmě vnímají pozitivně.

Dozorčí rada se proto rozhodla přistoupit k několika změnám ve vedení. Zřizuje se nová pozice člena představenstva pro prodej, což je jedna z oblastí, kterou měl Diess také dosud na starosti. Šéfkou se stane Hildegarda Wortmannová, která dosud podobnou funkci zastávala ve vedení značky Audi. Wortmannová dříve působila v koncernech Unilever, Calvin Klein a byla také v automobilce BMW, stejně jako Herbert Diess.

V rámci představenstva dojde i ke zřízení pozice člena zodpovědného za IT. Pozici má zaujmout Hauke Starsová, která v minulosti pracovala pro ThyssenKrupp, Hewlett Packard nebo německou burzu. Nový člověk se také v představenstvu bude starat o právní záležitosti. Manfred Döss nahradí Hiltrudu Wernerovou.

"Musíme zajistit, abychom měli pro danou práci ty správné lidi. To dává představenstvu koncernu ještě větší šanci na úspěšné zvládnutí strategických úkolů v nadcházejících letech," uvedl předseda dozorčí rady Hans Dieter Pötsch po jejím středečním zasedání, kde se veškeré výše zmíněné přesuny ve vedení schvalovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy