Sedm tisíc nehod, škody za 330 milionů. Srážek se zvěří přibývá, jak jste pojištěni?

Martin Frei Martin Frei
7. 5. 2022 6:29
Dopravních nehod se srnami či kanci trvale přibývá. Po covidové pauze z roku 2020 se jejich počet znovu zvýšil o celou čtvrtinu. Houstnoucí provoz se střetává s nezdravě vysokými početními stavy zvířat. Od října do března došlo k 7225 srážkám se zvěří. Pojišťovna Generali Česká společně Centrem dopravního výzkumu vyhodnocuje četnost nehod a upozorňuje na nebezpečná místa našich silnic.
Foto: Shutterstock

Čím modernější auto, tím lépe ho pojistěte

Jen Generali Česká pojištovna denně řeší 25 srážek se zvěří. Průměrná cena opravy vozidla se pohybuje kolem 45 000 korun. To sice není likvidační suma, odráží však průměrné patnáctileté stáří českých osobních aut. Opravy moderních vozů s xenonovými či diodovými světlomety, radarovými čidly odstupu nebo pyrotechnicky vystřelovací kapotou se většinou pohybují nad sto tisíci korun, po srážce s velkým kancem nebo jelenem ve vyšší rychlosti dosahují i několika set tisíc.
U modernějších vozů se rozhodně vyplatí havarijní pojištění nebo připojištění pro srážku se zvěří. Srny a kanci neplatí povinné ručení, z něhož by škodu uhradili.
U aut starších patnácti let se karta obrací, protože oprava by vyšla dráž než celé auto. Pojišťovna v takovém případě vyplácí hodnotu vozidla, zpravidla nejnižší možnou.

 

Právě se děje

Další zprávy