Seat představil kombinaci elektromobilu a motocyklu do města. Připomíná malý Renault

ČTK ČTK
25. 2. 2019 16:02
Španělská automobilka Seat zkombinovala motocykl s elektrickým autem a vytvořila koncept městského autonomního vozidla budoucnosti. Jmenuje se Seat Minimó a připomíná trochu Renault Twizy. Jde o koncept vozu vhodného do města, kde se hodí jeho malé rozměry.
Foto: Seat

Seat Minimó má snížit náklady na sdílený elektromobil o 50 procent. Automobilka koncept předvedla na veletrhu Mobile World Congress, který dnes začal v Barceloně.

Úzké a agilní vozidlo usnadňuje jízdu v městských oblastech, ale má uzavřený interiér, je praktické a nabízí vyšší úroveň bezpečnosti, takže uspokojí požadavky širšího okruhu řidičů.

"Automobilový průmysl se přizpůsobuje změnám v pohledu zákazníků na individuální dopravu. Seat nabízí pro tyto výzvy řešení v podobě vozidla Minimó, které jsme poprvé vyvinuli specificky k tomuto účelu. Kombinací techniky pro autonomní jízdu a systému elektrického pohonu vytváříme budoucnost městské mobility," uvedl na tiskové konferenci předseda představenstva společnosti Luca de Meo.

Koncepční dvoumístný vůz s vnější délkou 2,5 metru a šířkou 1,24 metru má projet i těmi nejucpanějšími městskými ulicemi a využít i ty nejmenší mezery pro zaparkování. Jedním předním světlometem připomíná motocykl. Zavěšení asymetrických dveří umožňuje jejich otevření i v nejtěsnějších prostorech.

Menší dveře řidiče na levé straně ponechávají více místa pro okna, což zlepšuje výhled z vozidla, zatímco větší dveře spolujezdce na pravé straně významně usnadňují nastupování a vystupování.

Akumulátory, uložené pod podlahou vozidla ve snadno přístupném rámu, lze vyměnit za zcela nabitou sadu během několika sekund a s minimálním úsilím. Vozidlo tak může pokračovat v jízdě mnohem rychleji než ostatní vozidla na silnicích. Vůz má integrovaná digitální řešení pro soukromé uživatele i klienty služeb sdílení automobilů na základě digitálního klíčku a bezdrátové technologie Android Auto.

Tato platforma je navíc otevřená pro další budoucí vývoj. Minimó je připraveno na budoucí techniku pro autonomní jízdu úrovně 4, která umožní vyzvednout uživatele na stanoveném místě.

 

Právě se děje

Další zprávy