Seat odhalil svůj první vůz s čistě elektrickým pohonem

Zbyněk Klíč
18. 11. 2011 10:35
Velkosériovou výrobu elektromobilů chce Seat zahájit v roce 2016
Seat na alternativní pohon
Seat na alternativní pohon | Foto: Seat

Seat oznámil, že pracuje na svém prvním elektromobilu, který bude navržen, vyvinut a vyráběn ve Španělsku. Společně s prototypem Altea XL Electric Ecomotive, čistě elektricky poháněným vozem s nulovými emisemi, představil španělský výrobce také prototyp Leon TwinDrive Ecomotive, vůz s plně hybridním pohonem s vnějším dobíjením (tzv. plug-in hybrid).

V následujících měsících poskytne Seat tyto vozy k užívání vládním institucím v Katalánsku a Madridu. Španělská automobilka na oplátku získá informace o používání a provozu vozidel pro další vývoj s výhledem na zahájení velkosériové výroby elektromobilů ve střednědobém horizontu. Seat plánuje, že v roce 2015 uvede na trh svůj první vůz s plně hybridním pohonem s vnějším dobíjením a o rok později k němu přidá elektromobil.

Představení dvou vyvíjených automobilů s alternativním pohonem je součástí prodejní ofenzívy automobilky z koncernu Volkswagen. Během následujících dvanácti měsíců uvede španělský výrobce na trh čtyři nové modely. Prvním z nich bude Seat Mii, nový malý vůz určený do města.

 

Právě se děje

Další zprávy