Seat nabízí tři varianty Leonu. Přidá i verzi s 280 PS

Radek Pecák Radek Pecák
10. 1. 2014 7:34
V nabídce španělské automobilky se objeví i leon schopný jízdy v lehčím terénu
Seat Leon ve verzi Cupra se začne prodávat již na jaře
Seat Leon ve verzi Cupra se začne prodávat již na jaře | Foto: Seat

Leon je model, který doslova staví na nohy jedinou španělskou automobilku Seat.

Vloni tato značka prodala 355 000 osobních vozů, to je o 10,6 % více než v roce 2012. Jedná se o nejlepší výsledek za uplynulých pět let.

Samotný leon si na své konto připsal více než 102 000 vozů a byl po ibize druhým nejúspěšnějším produktem Seatu.

Například v České republice zaznamenal leon téměř desetinásobný nárůst prodeje (ze 162 kusů v roce 2012 na 1610 v roce 2013).

Rozměry budou vyhovovat jak rodinnám, tak obchodním cestujícím
Rozměry budou vyhovovat jak rodinnám, tak obchodním cestujícím | Foto: Seat

Nyní navíc přichází na trh karosářská varianta kombi s označením ST, která by podle slov ředitele tuzemského zastoupení Aleše Nováka měla ve velké míře oslovit firemní zákazníky.

V budoucnosti bude představ tuzemského vedení Seatu poměr mezi karosářskými variantami Seat Leon hatchback s pěti dveřmi a Seat Leon ST zhruba půl na půl. Třídveřový hatchback bude spíše minoritní záležitostí.

Ve výbavě chybí jen klimatizace

Seat Leon ST je vůz, který je postaven na stejné podvozkové plošině jako Volkswagen Golf Variant i tuzemské Škoda Octavia Combi.

Ve srovnání s těmito konkurenty je však ve své základní variantě nejlevnější. Oproti octavii o 35 000, oproti golfu o 49 000 Kč. Nabízí přitom srovnatelný prostor (kufr je oproti octavii menší jen o několik desítek litrů) a stejné motory pod kapotou. Také výčet prvků základní výbavy (7 airbagů, multikolizní brzda, centrální zamykání, elektricky ovládaná přední okna i zrcátka,  rádio, mlhové světlomety, palubní počítač a střešní ližiny) je velmi podobný tomu, co nabízejí zmínění konkurenti pocházející ze stejného automobilového koncernu.

Z nových rodinných kombíků koncernu Volkswagen vyhlíží Seat Leon ST nejsportovněji
Z nových rodinných kombíků koncernu Volkswagen vyhlíží Seat Leon ST nejsportovněji | Foto: Seat

Z nejdůležitějších prvků, které jsou obvyklé v moderních automobilech, tak chybí vlastně jen klimatizace.

Rok Leonu v podání Seatu má letos dále pokračovat. Od března bude v nabídce Leon s pohonem všech kol, v dubnu se začne prodávat pětidveřový hatchback Leon Cupra, z jehož dvoulitrového benzinového turbomotoru je možno využít až 265, případně až 280 koňských sil, ve stejném měsíci pak zákazníci dostanou možnost koupit si hatchback leon s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG), od léta bude nabízen leon cupra také v karosářské variantě kombi (ST), pohon CNG se dostane do verze ST v listopadu a letošní ofenzívu Seatu s tímto modelem uzavře verze Xperience.

To je vlastně jaký si španělský "Scout", tedy model se zvýšeným podvozkem, ochrannými plasty a pohonem všech kol.

 

 

Právě se děje

Další zprávy