Seat chystá vlastní "test promořenosti". Kvůli restartu výroby prověří 15 000 lidí

Martin Přibyl Martin Přibyl
23. 4. 2020 12:20
Španělská automobilka chce od 27. dubna postupně začít obnovovat výrobu a v souvislosti s tím nechce nechat nic náhodě, všech 15 000 zaměstnanců postupně otestuje na přítomnost viru SARS-CoV-2. Výsledky testů přitom mají být součástí vědecké studie, podobně jako plošné testování, které dnešním dnem startuje v Česku a jehož se má zúčastnit 27 000 lidí.
Sběr vzorků při testování zaměstnanců značky Seat.
Sběr vzorků při testování zaměstnanců značky Seat. | Foto: Seat

Jenže zatímco u nás budou dobrovolníci testováni tzv. rychlotesty, které zkoumají přítomnost protilátek v těle, a teprve v případě pozitivního nálezu podstoupí komplexnější PCR zkoušku, která již odhalí samotný vir, u Seatu budou všichni testováni důkladnými a v současné době nejspolehlivějšími PCR testy.

Španělská automobilka si evidentně pochopitelně nedělá iluze o tom, že by komplexní průzkum zvládla nějak rychle. S testy začala včera, tedy 22. dubna, a týdně chce provést 3000 PCR testů, sběr dat tak potrvá déle než měsíc. Testy přitom podstoupí zaměstnanci závodů v Martorellu, Barceloně, výroby komponentů a centra pro náhradní díly, kromě toho by jimi měli projít i pracovníci dalších fabrik koncernu VW ve Španělsku.

Výsledky testů bude v případě Seatu zjišťovat laboratoř akreditovaná španělským ministerstvem zdravotnictví a katalánskou vládou, ovšem tak, aby nebylo omezeno testování všech ostatních. Zkoušky budou koordinovány zdravotnickým oddělením automobilky.

"Testování všech zaměstnanců je nejlepším způsobem, jak minimalizovat šíření viru. Kromě toho se z epidemiologického hlediska jedná o skvělou příležitost, jak rozšířit naše znalosti, které máme o onemocnění covid-19, díky velkému počtu zaměstnanců firmy Seat, který je reprezentativním vzorkem společnosti. Výsledky testů, které jsou anonymní a důvěrné, budou základem vědecké studie vědeckého výboru zdravotních služeb společnosti Seat," prohlásil šéf zdravotního oddělení automobilky, doktor Bonaventura Clotet.

Podle člena představenstva automobilky zodpovědného za finance a IT Carstena Isenseeho Seat svým rozhodnutím investovat do programu testů PCR pomáhá zdravotním organizacím při zjišťování skutečného rozsahu pandemie.

Výroba roušek v závodě Seatu v Martorellu.
Výroba roušek v závodě Seatu v Martorellu. | Foto: Seat

Obnovení výroby bude v případě Seatu postupné. V Martorellu například v týdnu od 27. dubna do 4. května poběží tři linky, na nichž se montují vozy Seat Ibiza, Arona a Leon a také Audi A1, v jednosměnném provozu s denní kapacitou výroby 325 aut. Od 11. května se výroba rozšíří na dvě směny a kapacita zvedne na 650 vozů, na předkoronavirovou úroveň by se produkce měla vrátit v průběhu června.

Kromě plošného testování na covid-19 pak automobilka přijme celou řadu opatření. Na výrobní lince budou montážníci pracovat ve dvoumetrových odstupech, a pokud to podmínky na konkrétní pozici nebudou umožňovat, přijdou na řadu další opatření. Všichni pracovníci obdrží chirurgické roušky, které si Seat v Martorellu sám vyrábí, a také dezinfekční gel. Při výměně směn budou prostory závodu dezinfikovány.

Kvůli výpadku výroby Seat jedná s odbory, že by dočasně propustil zaměstnance, pro které nemá práci. Přijme je zpět, jakmile se výroba vrátí na původní úroveň. Týká se to jen pracovníků ve výrobě, ti mimo mají přednostně pracovat doma.

 

Právě se děje

Další zprávy