Saab zase nevyrábí auta. Je to už skoro pravidlo

Radek Pecák Radek Pecák
13. 6. 2011 16:00
Vlastník Saabu už prodal čínským investorům 55 procent svých akcií
Foto: Saab

Stockholm - V březnu na autosalonu v Ženevě Saab představil koncept vozu pro svoji budoucnost a nový model - kombi odvozené od modelu 9-5. O pár týdnů později se však kvůli nedostatku peněz výrobní linky zastavily a auta slavné značky se nedělaly téměř dva měsíce. Pak se sice na krátký čas stroje v automobilce rozjely, ale nyní už zase stojí.

Žádný nový automobil Saab se nevyrobí minimálně po celý tento týden. Přestože odborníci varují, že firma spěje k definitivnímu krachu, představitelé značky věří, že se vše zlomí.

"K obnovení výroby je třeba zajistit zajistit stabilní přísun materiálu a součástek od dodavatelů," uvedla mluvčí automobilky Gunilla Gustavsová.

Termín obnovení výroby stanoven nebyl

Proto také podle ní není stanoven žádný termín, kdy by se výroba měla obnovit. Objednávky na auta ale Saab má. Prý jich je deset tisíc.

Navíc optimismus do žil vlévá představitelům automobilky dnes zveřejněná dohoda s čínským podnikem China Youngman Automotive. Ten zaplatí 136 milionů eur (3,3 miliardy Kč) za podíl 29,9 procenta v jejím majiteli, nizozemské firmě Spyker.

Youngman navíc bude dalším partnerem ve společných podnicích Saabu pro výrobu a prodej automobilů v Číně. Na vytvoření těchto podniků se švédská automobilka dohodla minulý měsíc s čínskou firmou Pangda Automobile Trade. Původně měla Pangda Saabu poskytnout celkem 110 milionů eur (2,7 miliardy Kč). Měla nakoupit vozy Saab v hodnotě 45 milionů eur a získat téměř čtvrtinový podíl ve Spykeru za 65 milionů eur.

Pro Pangdu to bude dražší

Teď ale Pangda za podíl zaplatí 119 milionů eur, tedy téměř dvojnásobek.

Generální ředitel Spykeru Victor Muller uvedl, že nová dohoda "výrazně posiluje finanční pozici Saabu a zajistí jeho financování ve středně dlouhém a dlouhém období".

Spyker začátkem loňského roku  koupil Saab od americké General Motors za 400 milionů dolarů (zhruba sedm miliard Kč) v hotovosti a akciích. Saab tehdy doslova unikl hrobníkovi z lopaty, protože GM již byl rozhodnut továrny zavřít.

 

Právě se děje

Další zprávy