Saab přece jen vstane z mrtvých. Díky zakázce na elektromobily obnoví výrobu ve Švédsku

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
18. 12. 2015 8:19
Čínský vlastník Saabu získal zakázku na 150 tisíc elektromobilů. Celková hodnota kontraktu činí 12 miliard dolarů (300 miliard korun). Švédská značka již dříve oznámila, že se v budoucnosti chce orientovat na výrobu elektromobilů. Nyní se po letech živoření opravdu zdá, že Saab má naději na nový život.
Saab má pro zákazníky připravenou elektrickou verzi modelu 9-3.
Saab má pro zákazníky připravenou elektrickou verzi modelu 9-3. | Foto: Saab

Stockholm - Čínské konsorcium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), které v roce 2012 převzalo aktiva zkrachovalé švédské automobilky Saab, získalo zakázku na dodání 150 000 elektromobilů. Konsorcium dnes oznámilo, že celková hodnota kontraktu, jenž zahrnuje také další produkty a služby, činí 12 miliard dolarů (300 miliard korun). NEVS díky kontraktu obnoví výrobu aut v závodě Saabu ve švédském Trollhättanu.

Mluvčí konsorcia NEVS uvedl, že zakázka od čínské leasingové firmy Panda New Energy povede k vytvoření pracovních míst pro stovky lidí. Dodal, že společnost NEVS hodlá vyrábět karoserie elektromobilů v Trollhättanu, konečnou montáž vozů však bude zajišťovat její závod v Číně. Sériová výroba by měla začít v roce 2017.

Společnosti NEVS se doposud podařilo prodat pouze omezené množství benzinových vozů založených na posledním modelu automobilky Saab. Dohoda s firmou Panda je prvním kontraktem, který je v souladu s plány konsorcia NEVS zaměřit se na auta s elektrickým pohonem. Konsorcium obnovilo výrobu v Trollhättanu již koncem roku 2013, zhruba po půl roce ji však muselo kvůli nedostatku peněz zastavit.

Původně letecká firma Saab vlastněná od 90. let minulého století americkou firmou General Motors je ve vážných existenčních problémech již od roku 2008. Původně měl být novým vlastníkem výrobce supersportovních automobilů Koenigsegg, avšak jednání zkrachovalo. Část firmy pak koupil čínský BAIC a zbytek převzal Spyker. Od něho pak aktiva získalo čínské konsorcium NEVS.

 

Právě se děje

Další zprávy