Saab dostal další šanci na život: Ochrana před věřiteli

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
21. 9. 2011 13:48
Manažeři teď budou čekat, zda čínské úřady schválí dohodu o financování od místních firem
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Stockholm  - I když dříve slavná automobilka Saab již od jara nevyrábí, neplatí dodavatelům ani zaměstnancům a musela dokonce prodat budovy, ve kterých sídlí,  odvolací soud pro západní Švédsko schválil  žádost firmy o poskytnutí ochrany před věřiteli.

Dospěl tak opačnému verdiktu než nižší soud. Jedině díky tomu má Saab otevřené dveře možné záchraně.

Během času, který tak získali navíc, budou manažeři automobilky doufat, že čínské úřady schválí dohodu o dlouhodobém financování, kterou jeho vlastník Swedish Automobile uzavřel v červnu s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda Automobile Trade.

Současně musí firma vypracovat plán restrukturalizace.

Konkurz žádali odboráři a dodavatelská firma

Soud v okrese Vanersborg před dvěma týdny žádost Saabu o zařazení do ochranného režimu zamítl a firma se proti tomu minulý týden odvolala. Své odvolání podepřela doklady o zajištění překlenovacího úvěru v sumě 70 milionů eur (1,7 miliardy Kč).

Do konkurzu chtěly Saab poslat dva odborové svazy a jeden z dodavatelů. Podali návrh na konkurzní řízení vůči Saabu. Výroba v závodech Saabu byla v dubnu kvůli neplacení za dodávky zastavena a firma dluží zaměstnancům mzdu za srpen.

Nizozemská firma Spykerk Cars, která se přejmenovala na Swedish Automobile, se začátkem loňského roku dohodla na koupi automobilky od americké General Motors za 400 milionů dolarů (přes sedm miliard Kč). Dohoda tehdy zachránila známou švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM. Zda to ale nebylo pouze prodloužení agónie, se teprve uvidí.

 

Právě se děje

Další zprávy