S emisemi prý švindlovalo i Mitsubishi. Japonce vyšetřuje německá prokuratura

ČTK ČTK
21. 1. 2020 16:47
Německá prokuratura vyšetřuje japonskou automobilku Mitsubishi kvůli podezření z manipulace s emisemi naftových vozů. Podle agentury Reuters to oznámil úřad prokuratury ve Frankfurtu nad Mohanem.
Mitsubishi Outlander je jedním z vozů, který využíval podezřelou naftovou dva-dvojku.
Mitsubishi Outlander je jedním z vozů, který využíval podezřelou naftovou dva-dvojku. | Foto: Eva Srpová

Prokuratura v rámci vyšetřování prohledala podnikatelské prostory Mitsubishi v různých částech Německa. Panuje podezření, že automobily značky Mitsubishi s naftovými motory o objemu 1,6 a 2,2 litru splňující normy Euro 5 a Euro 6 využívají nezákonný systém umožňující manipulaci s emisemi.

V prvním případě se jedná o motor převzatý od francouzského koncernu PSA ale s vlastním systémem úpravy výfukových plynů, v tom druhém pravděpodobně o pohonnou jednotku, která vznikla přímo v režii Mitsubishi, v omezené míře možná i o další motor skupiny PSA.

Podle listu Handelsblatt vyšetřovatelé prohledali rovněž některé objekty německého výrobce automobilových součástek Continental. Ten je údajně veden jako svědek a plně spolupracuje s úřady.

Automobilové emise se dostaly do centra pozornosti v září 2015, kdy německý koncern Volkswagen v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku.

 

Právě se děje

Další zprávy