"Rychlejší než Porsche, bezpečnější než Volvo." Tesla představila Model S Plaid

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
11. 6. 2021 12:44
Dosud nejrychlejší elektromobil z produkce Tesly, sedan Model S Plaid, představil šéf automobilky Elon Musk na akci pro zákazníky v závodě v kalifornském městě Fremont. Vůz zrychlí z nuly na 100 kilometrů za hodinu za 2,1 vteřiny. Auto je podle Muska "rychlejší než Porsche a bezpečnější než Volvo".
Foto: Tesla

Tesla dosud vyráběla čtyři vozy: Model S, X, 3 a Y. Poslední dvě jmenovaná přitom tvoří většinu globálního prodeje automobilky. Musk uvedl, že Model S Plaid má dojezd přes 640 kilometrů. Jeho maximální rychlost přesahuje 320 kilometrů za hodinu. Podle webu Tesly stojí 3 499 900 korun.

Model S Tesla na trh původně uvedla v roce 2012 jako svůj druhý typ (dříve nabízela otevřený Roadster). Spojení "Plaid Mode", ze kterého pochází název jeho nástupce, odkazuje na "absurdní rychlost" ve filmu Spaceballs z roku 1987, který režíroval Mel Brooks.

Musk dnes poukázal na zábavní systém auta, který se podle něj vyrovná úrovni herní konzole PlayStation5. Zvuk přirovnal k zážitku z domácího kina. Zdůraznil, že tento aspekt vozu bude nabývat na důležitosti s rostoucí autonomií aut. "Budete se chtít dívat na filmy, hrát hry, používat internet," konstatoval.

Na konci akce šéf Tesly oznámil, že prvních 25 vozů dodá automobilka ihned, brzy dosáhne produkce několika set vozů týdně a v příštím čtvrtletí tisícovky týdně.

Na začátku týdne šéf Tesly na twitteru oznámil, že automobilka upouští od výroby Model S Plaid+, který měl být nejluxusnějším modelem Tesly s dojezdem přes 830 kilometrů. "Plaid+ jsme zrušili, není nutný, protože už Plaid je dobrý," napsal.

Tesly také budou nově dostupnější pro české zákazníky. V Průhonicích otevřela své první české Tesla Center. "Pod jednou střechou bude pro naše české zákazníky k dispozici prostorný showroom, předávací místo a servis," píše se v tiskové zprávě německého zastoupení americké značky.

Tesla má také v Česku již sedm míst s vysokorychlostními dobíječkami Supercharger. Nově přibyly stanice v Plzni, Lovosicích a Kamenném Újezdě u Českých Budějovic.

 

Právě se děje

Další zprávy