Rusové jezdí po Evropě s falešnými "espézetkami". Za ty své se stydí

Rusové jezdí po Evropě s falešnými "espézetkami". Za ty své se stydí
Svědek přistihl v Lotyšsku na parkovišti před supermarketem Rusa, který na svém autě měnil originální RZ Ruské federace za falešné.
Ačkoliv obsahovaly stejná písmena i číslice, chyběla na nich ruská vlajka a písmena RUS.
Svědek na majitele auta zavolal policii.
Policie majitele auta našla, musel originální značky na svůj vůz vrátit.
Foto: Aktuálně.cz / DELFI Aculiecinieks / Delfi.lv / Se souhlasem k užití
Jakub Stehlík Jakub Stehlík
25. 11. 2022 6:01
Poptávka po registračních značkách aut v "evropském stylu" v Rusku výrazně vzrostla. Jejich výhodou je, že na první pohled nemají nic společného s Ruskou federací, chybí na nich státní vlajka i nápis RUS. Tamní motoristé je používají při cestách do Evropské unie, aby na sebe zbytečně neupozorňovali. Za použití takové značky hrozí v Česku zákaz řízení.

Registrační značky v designu Německa, Velké Británie a dalších evropských zemí nyní nabízejí společnosti, které se v mírových dobách živí výrobou duplikátů běžných ruských čísel. Jak píše ruský internetový deník Gazeta, v současné době falešné značky vyrábějí nejméně dvě firmy z Petrohradu, které požadují v přepočtu 1200 korun za sadu tabulek s německým fontem.

Redakci Aktuálně.cz se podařilo dohledat i výrobce nabízejícího značky v českém stylu. Na fotografii s nápisem "ukázka naší práce" jsou k vidění tabulky, které vypadají, jako by patřily autu jezdícímu v Praze. V nabídce má firma i značky jiných zemí, včetně Izraele nebo Běloruska. Inzeruje je jako suvenýry.

V rozhovoru s Gazetou zástupci těchto firem uvádějí, že o falešná čísla je velký zájem. "Jde o nejčastější objednávku. Kupují je lidé pro jízdu po Evropě, aby ochránili sebe a své auto v souvislosti se současnou situací," cituje web zástupce jedné ze společností. Ruští motoristé většinou objednávají tabulku se stejnou skladbou písmen a číslic jako má originál, nic to však nemění na faktu, že jde o falzum. Například v Lotyšsku už úřady řeší nejméně tři trestní a 15 správních řízení kvůli použití neplatných značek.

Na jeden takový případ před časem upozornil lotyšský zpravodajský portál Delfi, který získal svědectví očitého svědka. Ten přistihl Rusa na parkovišti před supermarketem, jak originální tabulky s identifikátorem země mění za padělky.

"Kaspars Sprogis jako občan se zvýšenou společenskou odpovědností okamžitě zavolal státní policii a zůstal na místě, aby se ujistil, jak se vše vyřeší. Policejní posádka dorazila na místo zhruba po půlhodině. Po dalších deseti minutách byl v prodejně nalezen i majitel tohoto vozu," píše Delfi.

Když řidič dorazil zpět ke svému Mercedesu, okamžitě otevřel víko kufru a policistům ukázal originální ruské poznávací značky. Policie podle svědka nařídila jejich instalaci na vůz. Z fotografií je zřejmé, že majitel auta měl v zavazadlovém prostoru vozu celý balík podobných duplicitních sad.

"V Česku by taková věc byla považována za přestupek," říká k montáži falešných čísel motoristický právník Michal Dlabola. Znamená to pokutu od pěti do deseti tisíc korun a zákaz řízení na šest měsíců až rok. "Dovedu si ale těžko představit, že by zákaz byl vymahatelný i mimo Česko," konstatuje s tím, že se zabavený řidičský průkaz vždy odesílá do země, která jej držiteli vystavila.

 

Právě se děje

Další zprávy