Moderní ZIL se cenou nepodbízí. Putinův Aurus Senat jde do prodeje, zatím v Rusku

Jan Matoušek Jan Matoušek
2. 3. 2019 7:23
Ruský prezident Vladimir Putin i ruský ministerský předseda Dmitrij Medveděv. To jsou dva z nejprominentnějších uživatelů limuzíny Aurus Senat. Ostatně, vůz byl vyvíjen primárně pro politické špičky, teď však míří také do běžného prodeje. Objevit by se měl ruský Rolls-Royce i v Evropě, nepřekvapí proto, že se Senat stane jedním z taháků letošního ženevského autosalonu. Zavedeným rivalům především německé výroby ovšem nebude Aurus konkurovat pouze luxusem, ale také cenou.

Novodobý ZIL

Ruská hlava státu dlouhodobě využívala automobily značky ZIL (na snímku vpravo model 111G). Vzhledem k finančním problémům ruského výrobce a neschopnosti rychle zastarávající limuzíny patřičně modernizovat se však tato auta z vozového parku ruského prezidenta postupně vytratila a nahradila je auta evropských značek, především Mercedesu. Vladimir Putin, současný ruský prezident, naposledy využíval třídu S 600 v prodloužené a pancéřové variantě Pullman Guard. Zároveň se ale právě Putin stal jedním z hlavních hybatelů vývoje ruského prezidentského vozu. Ten byl dlouho známý jako projekt Kortéž a jeho vývoj měl stát až v přepočtu 4,4 miliardy korun.

Výsledek vývoje, jehož vedoucím byl ruský výzkumný automobilový institut NAMI, se poprvé ukázal loni při Putinově inauguraci. Na konci srpna se pak Aurus Senat, jak se luxusní vůz oficiálně jmenuje, poprvé představil i veřejnosti. Už v tu dobu bylo jasné, že se vůz dostane i k běžným zákazníkům. Až v polovině února však začali dealeři přijímat první objednávky. Mimochodem, dnes ve voze jezdí i premiér Dmitrij Medveděv.

 

Právě se děje

Další zprávy