Auto za okurky. Ruská automobilka UAZ začne prodávat vozy za virtuální měnu směněnou za bioprodukty

ČTK Eva Srpová ČTK, Eva Srpová
1. 9. 2017 9:22
Automobilka UAZ bude prodávat svůj nový model za virtuální měnu. Ta bude krytá produkty vypěstovanými v ruském zemědělství. UAZ Profi si tak ruští farmáři koupí za bioovoce a biozeleninu.
UAZ Profi si budou moci v Rusku koupit za virtuální měnu. Ta se získává jako věrnostní bonus za prodej zemědělských produktů.
UAZ Profi si budou moci v Rusku koupit za virtuální měnu. Ta se získává jako věrnostní bonus za prodej zemědělských produktů. | Foto: UAZ

Nový model terénního vozu z ruské automobilky UAZ bude možné koupit za virtuální měnu biocoin, "krytou bioovocem a biozeleninou", vypěstovanými v ruském zemědělství. Nový pick-up UAZ Profi je totiž určen především farmářům a rolníkům. O prodeji vozu i za virtuální měnu informoval sám výrobce na svém webu.

"UAZ je první ruský výrobce, který nabízí nový vůz za virtuální měnu," prohlásil ředitel automobilky Vadim Švecov a dodal, že za vůz by mělo být možné zaplatit biocoiny od podzimu.

Biocoiny vymyslel Boris Akimov, zakladatel obchodního řetězce LavkaLavka. Z hlediska ruských zákonů jde vlastně o zákaznickou kartu, která připisuje biocoiny jako věrnostní body.

Farmář za své zboží dostane od řetězce biocoiny, za které si pořídí auto, které odveze i půldruhé tuny nákladu. Stejný vůz si ovšem za biocoiny budou moci podle Akimova pořídit i jiní zákazníci, a to nejen obchodů LavkaLavka, protože virtuální měnu podle něj už používají desítky podniků a dále se šíří. Brzy prý má i vstoupit na burzu. Naplno se mají platby v biocoinech rozběhnout od listopadu.

"Vozy UAZ jsou nejlepší kamarádi ruského zemědělství, zejména nevelkých farem," tvrdí Akimov podle automobilky. Aniž by opominul dodat, že "současný UAZ je i auto do města, zvláště pokud má obyvatel města i chalupu na vsi či chatu".

V někdejším komunistickém Československu používali terénní vozy UAZ především vojáci. Současná armáda tehdejší sovětská vozidla nahrazuje v posledních letech vozy vyráběnými především v západní Evropě.

Světový trh virtuálních měn dosahuje podle odhadů ekvivalentu 160 miliard dolarů. Značný díl připadá na bitcoin, který vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa.

Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády nebo centrální banky.

 

Právě se děje

Další zprávy