ŘSD bude v červenci po pěti letech sčítat dopravu. Chce zmonitorovat téměř 6500 míst

Eva Srpová Eva Srpová
26. 6. 2020 15:13
Ředitelství silnic a dálnic zahájí 12. července Celostátní sčítání dopravy, naposledy proběhlo v roce 2016. Harmonogram sčítání pro letošní rok narušila pandemie nového typu koronaviru, která dopravu v Česku silně ovlivnila. Data sesbíraná na jaře by tedy nebyla relevantní.
Foto: Ludvík Hradilek

Naposledy se doprava v Česku sčítala v roce 2016, tehdy se ale akce rozběhla už na jaře. Část sběru dat začíná obvykle v polovině dubna a končí 30. června.

"Po dohodě s dodavatelem zakázky, kterým je konsorcium firem pod vedením Centra dopravního výzkumu, veřejná výzkumná instituce Brno, přesunulo z důvodu epidemie covid-19, která nebývale ovlivnila dopravu, jarní část na stejné období příštího roku," uvádí ŘSD v tiskové zprávě.

Na konci května ale zadavatelé vyhodnotili, že doprava se vrátila do stavu před pandemií a bude tedy možné sběr dat realizovat. Prázdninová i podzimní část Celostátního sčítání dopravy 2020 proběhne už letos a prvním sčítacím dnem bude neděle 12. července. Sčítání potrvá do konce října.

Získaná data mají posloužit zejména ministerstvu dopravy, ŘSD a jednotlivým krajům a na jejich základě pak vzniknou rozhodovací a plánovací činnosti na svěřených komunikacích, řešení ochrany životního prostředí a také se mají realizovat celoevropské dopravní cíle. Výstupy jsou využívány také pro projektovou a posudkovou činnost. Projekt má stát 48,8 milionu Kč bez DPH, ŘSD vybralo ve výběrovém řízení nejnižší cenovou nabídku.

ŘSD bude sčítat dopravu na 6465 úsecích, v roce 2016 to bylo přesně o 465 míst méně. Tehdy se ale sběru ujalo zhruba 4500 sčítačů a stejný počet osob má být i tentokrát.

Zatímco v roce 2016 bylo zjištěno, že doprava se od roku 2010 při tehdejším sčítání zvýšila o 11, resp 13 % na dálnicích a silnicích I. až III. třídy, podle předpokladu ŘSD se doprava mezi rokem 2016 a 2019 zvýšila nejvíce právě na dálnicích, a to o 16 % (z dat automatických sčítačů), na silnicích I. třídy o 8 % a silnicích II. a III. třídy shodně o pět procent.

 

Právě se děje

Další zprávy