Rozhodnuto: Slavný autosalon v Ženevě se nebude konat ani příští rok

Martin Přibyl Martin Přibyl
30. 6. 2020 10:03
Organizátoři nejslavnějšího světového autosalonu rozhodli o tom, že výstavu neuspořádají ani příští rok. Důvodem je minimální zájem automobilek, které v dotazníku uvedly, že by se zúčastnily až v roce 2022.
Stánek luxusní značky Bugatti na autosalonu v Ženevě v roce 2019.
Stánek luxusní značky Bugatti na autosalonu v Ženevě v roce 2019. | Foto: Bugatti

Měl to být tradiční vrchol jarní motoristické sezony, autosalon na neutrální půdě švýcarského výstaviště Palexpo. Letošní ženevský autosalon měl začít novinářskými dny 3. března. Kvůli pandemii koronaviru ho ale organizátoři zrušili jen pár dní předem, 28. února.

Pro automobilový svět to ale byl jen začátek koronavirové krize. Automobilky řeší pokles poptávky a v souvislosti s tím organizačnímu výboru autosalonu nepotvrdily, že by se zúčastnily příštího ročníku autosalonu.

Již v minulosti byl ale patrný pokles zájmu o autosalony, výrobci raději investovali do prezentací po vlastní ose. Například italské Lamborghini se nedávno rozhodlo, že se již nikdy nezúčastní žádné autoshow, vztah se zákazníky si chce budovat samo.

Pořadatelé se proto rozhodli, že příští rok přehlídka v Ženevě nebude. Nechtějí riskovat, že ji budou připravovat a následně ji kvůli nezájmu automobilek rušit. Podle tiskové zprávy navíc ani není jisté, jestli napřesrok epidemiologická situace konání autoshow umožní. "Další zrušení by pro nás byla katastrofa," řekl již dříve oborovému magazínu Automotive News Europe šéf autosalonu Sandro Mesquita.

Automobilky prý mají zájem zúčastnit se autosalonu až za dva roky. Samotní pořadatelé ale konání show nepotvrdili. Příčinou je to, že se zrušením příštího ročníku musí odmítnout půjčku, kterou jim nabídla ženevská vláda. Ta byla podmíněna konáním výstavy příští rok, což bylo pro pořadatele nepřijatelné. "Do 1. června 2021 bychom také museli zaplatit splátku ve výši jednoho milionu švýcarských franků (asi 25 milionů korun, pozn. red.), bez autosalonu ale nebudeme mít potřebné další příjmy," píší v tiskové zprávě.

Půjčka přitom měla být použita mimo jiné na vyplacení odškodnění automobilkám a dalším vystavovatelům, kteří 28. února měli v Ženevě takřka hotové stánky. 

Organizátoři nyní upřednostňují, aby se show prodala přímo výstavišti Palexpo, kde se koná. To by mělo umožnit její další pravidelné konání. Mezinárodní autosalon v Ženevě je důležitý pro samotné Švýcarsko, ročně přiláká 600 000 návštěvníků, 10 000 novinářů a kantonu Ženeva přinese 200 milionů švýcarských franků, tedy asi pět miliard korun.

Největší škodováckou novinkou pro letošní autosalon měla být nová Škoda Octavia RS.

Nová Škoda Octavia RS | Video: Škoda Auto
 

Právě se děje

Další zprávy