Rok 2020 pro automobilky nezačíná dobře. Trh v Evropě oproti loňsku klesl o 7,5 %

ČTK ČTK
18. 2. 2020 9:23
Počet registrací nových osobních aut v Evropské unii v lednu klesl o 7,5 procenta na 956 779 vozů, poptávka po autech se snížila na čtyřech největších evropských trzích. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Za poklesem jsou rozsáhlé daňové změny v některých členských státech EU, které posunuly některé registrace ještě na loňský prosinec.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: iStock

Podíl na poklesu počtu registrací má ale i slabý vývoj hospodářství a nejistota vyvolaná brexitem. Do lednových výsledků už se nezapočítává britský trh.

Z největších trhů se prodej snížil ve Francii o 13,4 procenta, ve Španělsku o 7,6 procenta, v Německu o 7,3 procenta a v Itálii o 5,9 procenta. V Británii se prodej nových osobních automobilů snížil o 7,3 procenta.

Jedničkou na evropském trhu zůstává německá skupina Volkswagen s podílem na trhu 26,6 procenta. Odbyt aut z této skupiny, do které patří i česká Škoda Auto, ale klesl meziročně o 0,4 procenta, z toho prodej Škody o 1,4 procenta. Odbyt skupiny PSA Group, která vyrábí například vozy Peugeot a Citroën, se snížil o 12,9 procenta, odbyt aut ze skupiny Renault pak o 16,3 procenta.

V loňském roce se prodej nových osobních aut v Evropské unii zvýšil o 1,2 procenta na 15,34 milionu vozů. Růst tak vykázal již šestý rok za sebou.

 

Právě se děje

Další zprávy