Rodinné auto, které dokáže závodit s motorkou. Testovali jsme Audi RS7 Sportback performance

Ondřej Běhal
31. 12. 2016 17:10
Tvar karoserie má podobný jako Škoda Octavia a díky velkým pátým dveřím převeze ve velkém zavazadlovém prostoru spoustu nákladu. Zároveň ale dokáže díky 605 koním pod kapotou zrychlit z místa na stovku za 3,7 s, upalovat až 305 km/h a držet krok se silnou motorkou. Zkoušeli jsme Audi RS7 Sportback performance s paketem Dynamik plus.
Podívejte se na video z testování Audi RS7 Sportback performance s 605 koňmi pod kapotou. | Video: Bart Běhal

Existují sportovní auta, která lze používat pouze jako sportovní auta. Ideálně na uzavřeném okruhu. A pak existují sportovní verze běžných aut, které lze používat podle nálady buď jako rodinný nebo manažerský vůz, nebo jako sporťák. Typickým představitelem druhé kategorie je Audi RS7 Sportback.

Zavazadlový prostor Audi RS7 Sportback.
Zavazadlový prostor Audi RS7 Sportback. | Foto: Ondřej Běhal

Audi A7 Sportback, vůz, ze kterého sportovní verze RS7 vychází, je taková luxusní Škoda Octavia. Karoserie typu liftback s pátými vysoko otvíratelnými dveřmi umožňuje převážet ve velkém zavazadlovém prostoru spoustu objemných věcí. Ani RS7 Sportback tedy rozhodně není sporťákem, do kterého si vezmete sotva diplomatický kufřík, ale můžete v něm klidně upalovat na dva týdny k moři.

Testovaná RS7 Sportback se nám do rukou dostala v nejsilnější možné verzi performance s benzinovým turbomotorem 4.0 TFSI a pohonem všech kol quattro. Osmiválec dokáže nejen řvát a chraplat tak, že vám naskakuje husí kůže, ale díky výkonu až 605 koní umí z 0 na 100 km/h zrychlit za pouhé 3,7 sekundy a na 200 km/h během 8,4 s.

Zkoušený vůz navíc obsahoval paket Dynamik plus. Za příplatek 362 400 korun, tedy dobře vybavenou Škodu Rapid, dostanete paket opatření, díky nimž se maximální rychlost posouvá z běžných 250 km/h na 305 km/h. Cena auta se pak s několika dalšími příplatkovými prvky vyšplhala ze základní 3,234 milionu na bezmála čtyři miliony korun.

Maximální rychlost tak jako u supersportu R8 (na video se podívejte zde) jsme tentokrát nezkoušeli. Zato jsme RS7 Sportback postavili proti motorce a závodili, kdo bude rychlejší. Osedlali jsme jednu z nejlevnějších silných motorek - Suzuki Bandit 650 s výkonem 86 koní. Že je to neporovnatelné? Bandit s hmotností 215 kg disponuje 0,4 koněm na kilo váhy, dvoutunová RS7 0,3 koněm, takže favoritkou rozhodně nebyla. Díky pohonu všech kol a rychle řadicí automatické osmistupňové převodovce si ale s motorkou poradila, jak se můžete přesvědčit ve videu na začátku článku.

Přístrojová deska Audi RS7 Sportback performance
Přístrojová deska Audi RS7 Sportback performance | Foto: Ondřej Běhal

Právě parádní zrychlení a neskutečně jistá jízda ve vysokých rychlostech jsou největšími zážitky z řádění s RS7 Sportback performance. Když jsme na německé dálnici upalovali rychlostí 230 km/h, připadalo nám, že jedeme o stovku pomaleji. A v Česku povolených 130 km/h vypadá z pohledu řidiče asi jako sedmdesátka. Může za to nejen parádně odtlumená kabina, ale také vyspělý podvozek a sériové montovaná kola o rozměru 21 palců s pneumatikami 275/30 ZR21.

Od takového rozměru kol jsme čekali komfort žebřiňáku, ale opravdové rány jsme vnímali jen na nerovnostech typu rozbitých kanálů. Třeba dlažební kostky zvládá podvozek tlumit výborně a celkově lze RS7 Sportback označit za vůz pro každodenní používání.

Foto: Ondřej Běhal

Auto sice disponuje dynamikou sporťáku, přesto bychom ho nedoporučili na ježdění po závodním okruhu. V zatáčkách jsme přece jen vnímali dvě tuny hmotnosti. I přes širokánské pneumatiky a pohon všech kol měla RS7 Sportback tendenci hrnout se na suchém asfaltu ven ze zatáčky. Větší zábava nastala poté, co zapršelo, a vypnuli jsme stabilizační systém. Pak se chování vozu změnilo na mírně přetáčivé. Ukočírovat však kombinaci dvou tun a 605 koní už chce zkušenosti.

Celkově bychom doporučili Audi RS7 Sportback bohatým lidem, kteří rádi jezdí rychle, ale zároveň mají rodinu a povinnost reprezentovat, a nechce se jim kupovat víc různých aut. Audi RS7 Sportback performance tyhle disciplíny zvládne, a při každodenním ježdění ani nebudete muset moc často tankovat. Pokud pojedete v rámci předpisů, dá se v pohodě vejít do spotřeby pod deset litrů benzinu na sto kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy