Rizikoví řidiči budou muset k psychologovi. Jinak se jim nevrátí řidičský průkaz

ČTK ČTK
3. 5. 2023 15:41
Poslanecká novela o silničním provozu počítá s tím, že rizikoví řidiči budou muset absolvovat terapeutický kurz, jinak jim úřad nevrátí řidičský průkaz. Zákon má platit zřejmě od příštího roku.
Foto: iStock

Terapeutické kurzy pro rizikové řidiče zřejmě budou spuštěny až od příštího roku místo od letošního července. Odklad má zajistit další čas na jejich přípravu a zajištění.

Absolvovat tyto kurzy nebudou muset řidiči, kteří by nejzávažnější přestupky či trestné činy v dopravě spáchali do konce letošního června. Počítá s tím poslanecká novela o silničním provozu, kterou doporučil Senátu téměř jednomyslně schválit jeho ústavně-právní výbor. Horní parlamentní komora o předloze rozhodne za týden.

Účast v terapeutickém programu bude podle platného zákona od července v některých případech podmínkou pro vrácení řidičského průkazu. Absolvování kurzu také budou moci ukládat státní zástupci nebo soudy.

Terapeutický kurz budou muset absolvovat lidé, kteří o řidičské oprávnění přišli na dobu delší než 18 měsíců nebo se odmítli podrobit testu na alkohol na omamné látky, uvedl za předkladatele poslanec ODS Stanislav Blaha.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) může jít o "řádově tisíce lidí, kteří už byli potrestáni za svou pirátskou jízdu".

Sněmovna schválila poslaneckou novelu navzdory výhradám vlády, aby terapeutické programy mělo na starosti přímo ze zákona Centrum dopravního výzkumu, které spadá pod ministerstvo dopravy. Podle Kupky i Martina Kolovratníka (ANO) je tato námitka lichá.

Kritický byl kabinet i ke zrušení možnosti odpustit platbu za absolvování kurzu, což by chudším řidičům omezilo možnost znovu usednout za volant, a tím i jejich uplatnění na trhu práce. Podle poslance KDU-ČSL Antonína Tesaříka by odpuštění úhrady za kurz snížilo preventivní účinek zákona.

Novela počítá s tím, že od letošního července začnou v souladu s platným zákonem platit pravidla zejména pro vznik metodického centra, které bude mít na starosti organizaci terapeutických programů a pro vstupní vzdělávání a udělování akreditací lektorům. Pro vedení kurzu má podle novely stačit vždy jen jeden lektor. Kurz potrvá 20 hodin v pěti čtyřhodinových blocích. Zájemce budou moci do programu přihlásit on-line i lektoři.

Z pěti na tři roky se zkrátí délka praxe, kterou bude muset lektor doložit pro udělení akreditace, a zmírní se i některé další nyní platné podmínky. Novela stanoví i pravidla dostupnosti programu v případě, že jej některý z lektorů nebude moci dokončit.

Právní úprava terapeutických programů pro rizikové řidiče se dostala do zákona předloni poslaneckým návrhem a měla být původně účinná od letošního ledna. Senát prosadil odklad na letošní červenec, aby byl čas pro vypracování návrhu úprav jejich podoby.

 

Právě se děje

Další zprávy