Řízek za volant nepatří. Co by správně měl jíst řidič nebo profesionální závodník?

Martin Přibyl Martin Přibyl
2. 8. 2019 6:02
Myslíte si, že jako řidič nemusíte řešit jídelníček? Omyl, nevhodná strava může způsobit ospalost, únavu, pocity úzkosti nebo poruchy trávení. A to vše následně negativně ovlivňuje schopnost soustředit se a zvyšuje riziko nehody. Podívejte se, čemu byste se měli při cestě autem nejen na dovolenou vyhnout a na co naopak nezapomínat.
Foto: Zdenka Tomis, alakarte.cz

Jak byste měli jíst?

Při cestě byste měli jíst pravidelně a v malých porcích. Když se totiž pořádně "nafutrujete", vede to k ospalosti, pálení žáhy, bolestem břicha a plynatosti. Seat uvádí, že pokusy prokázaly, že po těžkém obědě klesá výkonnost řidiče až o deset procent. Jíst za jízdy se také nevyplatí. "Dělejte si časté zastávky a po hlavním jídle se klidně vydejte na krátkou procházku," radí Lópezová.

"V případě běžného řízení na silnici je dobré jíst pravidelně (co 2 hodiny) a ne těžká jídla, která uspávají," shoduje se dakarský závodník Martin Macík s Lópezovou. Z chování závodníků během závodu si ale raději příklad neberte. "Během "erzety" na jídlo není čas a mohlo by vás to stát život," říká Macík. Musí se tedy dobře nasnídat, pak může mít decentní (ne těžkou) svačinku před startem a další jídlo je pro něj až večeře, pokud si náhodou nestihne dát ještě nějakou svačinu. "Tak jako tak do sebe za den nedokážu dostat dostatek všech živin, které bych potřeboval," doplňuje. 

 

Právě se děje

Další zprávy