Řízek za volant nepatří. Co by správně měl jíst řidič nebo profesionální závodník?

Martin Přibyl Martin Přibyl
2. 8. 2019 6:02
Myslíte si, že jako řidič nemusíte řešit jídelníček? Omyl, nevhodná strava může způsobit ospalost, únavu, pocity úzkosti nebo poruchy trávení. A to vše následně negativně ovlivňuje schopnost soustředit se a zvyšuje riziko nehody. Podívejte se, čemu byste se měli při cestě autem nejen na dovolenou vyhnout a na co naopak nezapomínat.
Foto: iStock

Zásadní je pitný režim

Studie provedená univerzitou v Loughborough ve Velké Británii a Evropským institutem pro hydrataci říká, že dehydratovaný člověk se za volantem chová tak, jako by měl v krvi 0,8 promile alkoholu, tedy vypil čtyři skleničky vína. "Dehydratace může vést k pocitům točení hlavy, zvracení, a v nejextrémnějších případech dokonce ke ztrátě vědomí," varuje doktorka Lópezová. Na řidiči se odvodnění může projevit šněrováním pruhu, jízdou po krajnici nebo opožděnými reflexy.

Pít se tedy vyplatí při každém zastavení, nejlepší je čistá voda, ale můžete ji smíchat i s ovocnou šťávou nebo jiným nealkoholickým nápojem. Káva nebo čaj vás sice mohou postavit na nohy, ale také mohou způsobit neklid. Nemluvě o tom, že káva odvodňuje, a je tedy vhodné ji doplnit i vodou. Nevhodné jsou rovněž energetické nápoje.

Co pijí závodníci? "Před rychlostní zkouškou si dám malý energetický nápoj, protože vím, že cukr v něm obsažený bezpečně spálím. Na samotnou jízdu pak mám připravené dva litry iontového nápoje. Vybral jsem si takový, aby se po něm nelepila pusa, aby mě osvěžil, dal se pít, i když je teplý, a tělo ho dobře zpracovalo," vysvětluje Macík. V případě vysoké aktivity obyčejná čistá voda jen tělem proteče a rychle se vám chce na záchod. Něco podobného vás v dunách stojí cenné vteřiny.

 

Právě se děje

Další zprávy