Řízek za volant nepatří. Co by správně měl jíst řidič nebo profesionální závodník?

Martin Přibyl Martin Přibyl
2. 8. 2019 6:02
Myslíte si, že jako řidič nemusíte řešit jídelníček? Omyl, nevhodná strava může způsobit ospalost, únavu, pocity úzkosti nebo poruchy trávení. A to vše následně negativně ovlivňuje schopnost soustředit se a zvyšuje riziko nehody. Podívejte se, čemu byste se měli při cestě autem nejen na dovolenou vyhnout a na co naopak nezapomínat.
Foto: Toyota

Kolik kalorií spálíte za volantem?

Běžné řízení auta není nikterak fyzicky náročnou činností, a tak se nedá čekat, že by vyžadovalo velký přísun energie. Za den při něm spálíte 1000 až 1350 kilokalorií za den, což odpovídá odpočinku. Nesrovnávejte se v tomto směru s profesionálními závodníky. "Za hodinu jízdy spálím 500 kilokalorií," říká pilot dakarského speciálu Martin Macík.

Na druhou stranu byste ale nikdy neměli usedat za volant s pocitem hladu. "Mohli byste trpět nízkou hladinou cukru v krvi a mohla by se vám začít točit hlava. Bolesti břicha navíc zkracují dobu, po kterou se dokážete soustředit, protože vaše mysl se bude zabývat jinými záležitostmi," vysvětluje doktorka Mari Carmen Lópezová z lékařského střediska automobilky Seat.

 

Právě se děje

Další zprávy