Řídíte s klíči nebo ID kartou na krku? To neděláte dobře, varuje britská policie

Martin Přibyl Martin Přibyl
26. 3. 2019 12:30
To, že špatně upevněné předměty mohou v autě způsobit těžká zranění, není žádná novinka. Při havárii snadno naberou vysokou rychlost, a mohou dokonce zabít. Nebezpečí ale číhá i v drobnostech, které byste dost možná nečekali.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Policejní oddělení v devonském Knightsbridge proto varuje před řízením s klíči nebo třeba vstupní kartou na šňůrce na krku. Jakmile dojde k havárii a ze středu volantu vystřelí airbag, může se stát, že předmět na šňůrce velkou silou zarazí do hrudníku nebo břicha řidiče.

Strážníci podle svých slov zaznamenali poslední dobou dva takové případy. V jednom případě řidič skončil s plící propíchnutou ID kartou, v druhém případě došlo k proražení střeva poté, co airbag zarazil šoférovi do břicha klíče.

Britský deník Sunday Times upozorňuje na to, že opomínané nebezpečí číhá i jinde. Připomíná případ z loňského září, kdy ve Španělsku zemřelo při nehodě tříleté dítě. Byť bylo bezpečně připoutané v dětské sedačce upevněné úchyty Isofix, tablet, s nímž si za jízdy hrálo, ho po nárazu udeřil do obličeje tak velkou silou, že způsobil smrtelná zranění.

Odborníci však upozorňují na to, že v případě tabletu se jedná o ojedinělé případy a že bezpečnosti silničního provozu více prospějí děti, které mají zajištěnu zábavu a nerozptylují řidiče. Lepší jsou v tomto případě ale rozhodně obrazovky uchycené pevně na opěradlech předních sedadel.

 

Právě se děje

Další zprávy