Ukázněnější, přesto zranitelnější a nebezpečnější. Řidičů seniorů v Česku přibývá

Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 10. 2020 6:02
Senioři ve věku od 65 let jsou druhou nejrozšířenější skupinou obyvatel v České republice. Řada z nich také dodnes vlastní řidičské oprávnění skupiny B, celkově se pak právě senioři řadí mezi nejohroženější skupinu obyvatel v silničním provozu. Podívejte se na statistiky.
Foto: Autodrom Most

Především na osvětu a vzdělávání starších řidičů se v Česku zaměřuje více projektů - například v současnosti druhý ročník série divadelních přednášek Senior bez nehod nebo kurz Jedu s dobou. Druhý zmíněný projekt pro řidiče od 65 let výše, za kterým stojí Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů Autoklubu ČR, letos vstoupil do svého třetího ročníku.

Skládá se z teoretické (například novinky v legislativě nebo zásady bezpečné jízdy) a praktické části (především zvládání krizových momentů a zjištění chování auta na limitu) a koná se na šesti polygonech napříč republikou. Letos se mělo uskutečnit celkem 144 bezplatných kurzů. Jejich pořádání nicméně bylo, kvůli opatřením proti šíření pandemie onemocnění covid-19, podle koordinátora projektu Libora Budiny v říjnu nutné přerušit. Celkem se podle něj stihlo uskutečnit 65 procent kurzu a už na jaře bylo přihlášeno dva tisíce zájemců o něj. Projekt tak bude podle Budiny pokračovat minimálně do března příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy