Řidiči s přezutím na zimní pneumatiky nepospíchají. O to déle si ale pak počkají v servisu

ČTK ČTK
19. 9. 2016 14:18
Téměř čtyři pětiny českých motoristů čekají s přezutím na zimní pneu na přelom října a listopadu. V případě mírné zimy zhruba 15 procent řidičů riskuje i v zimním období jízdu na letních gumách. Sedm procent nepřezouvá a má celoročně jeden typ pneu. Vyplývá to ze statistiky serveru Pneumatiky.cz.
Výměna pneumatik je v kvalitním servisu záležitostí několika desítek minut. Mnoho řidičů však kvůli tomu čeká i několik dní.
Výměna pneumatik je v kvalitním servisu záležitostí několika desítek minut. Mnoho řidičů však kvůli tomu čeká i několik dní. | Foto: Bestdrive

Stejně jako motoristé nechávají na poslední chvíli přezutí, řeší podobně nákup zimního obutí. "Nejvíce zimních pneu se prodá v říjnu. V nejsilnější části roku se za pouhých 20 dní prodá 40 procent celkového ročního objemu zimních gum," říká ředitel serveru Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Povinnost mít přezuto na zimní pneumatiky v případě nepříznivých povětrnostních podmínek platí v Česku od listopadu do března. V úsecích označených dopravní značkou "Zimní výbava" pak vždy.

Výměna pneumatik je v kvalitním servisu záležitostí několika desítek minut. Mnoho řidičů však kvůli tomu čeká i několik dní. Během sezony se totiž může termín protáhnout až na tři týdny. Zhruba 85 procent českých motoristů by přitom rádo přezulo druhý den po dodání pneumatik a obvolalo by kvůli tomu až pět pneuservisů. Novinkou v této oblasti jsou dodávky pneu z internetového obchodu přímo do pneuservisu.

Česká obchodní inspekce při posledním šetření našla nedostatky u 38 procent pneuservisů. Ve většině případů šlo o neuvádění přesných cen za přezutí, nevystavování dokladů nebo uvádění cen bez DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy