Řev supersportů: Víkend na Masarykově okruhu

Radek Pecák Radek Pecák
21. 5. 2010 13:49
Značka Nissan se do šampionátu FIA GT vrátila po dvaceti letech
Foto: Aktuálně.cz

Také čtveřici Nissanů GTR uvidí o tomto víkendu ve startovním poli automobilů, které o víkendu jedou další závod seriálu FIA GT1, diváci na Masarykově okruhu v Brně.

Kromě nich se představí ještě vozy značek Aston Martin, Corvette, Lamborghini, Ford a Maserati.

Značka Nissan dodala po dvou svých supersportech Nissan GTR dvěma týmům - Sumo Power z Velké Británie a Swiss Racing Team ze Švýcarska. Jde o první vstup společnosti Nissan do oficiálního světového šampionátu FIA po více než 20 letech.

Seriál vytrvalostních závodů FIA GT1 se letos skládá z deseti podniků. Šampionát odstartoval 17. dubna 2010 na okruhu v Abú Dhabí, uzavře ho 5. prosince poslední závod v argentinském San Luis.

Zastávka v boxech je povinná 

Každý obsahuje dva hodinové závody: kvalifikační závod, odstartovaný druhým jezdcem, s povinnou zastávkou v boxech na střídání jezdců a výměnu pneumatik a mistrovský závod odstartovaný prvním jezdcem, s povinnou zastávkou v boxech na střídání jezdců a výměnu pneumatik. Výsledky kvalifikačního závodu určí pořadí na startovním roštu hlavního závodu. Vítěz získá 3 body, druhé vozidlo 2 body a třetí auto 1 bod.

Aby byly závody vyrovnané, dostávají vždy nejlepší vozy z předcházejícího závodu pro ten další jakousi "zátěž úspěchu". Ta je pro první čtyři vozy odstupňovaná po deseti kilogramech (+40, +30, +20 a +10 kilogramů).  

V jednom z vozů Aston Martin diváci uvidí i Tomáše Engeho.

Foto: Aktuálně.cz

Svůj závod pojedou i Porsche a Lamborghini

Vozy kategorie FIA GT mají svůj hlavní závod naplánován na neděli 23. května od 14.15 do 15.15, ještě předtím budou muset kromě tréninků  a kvalifikací absolvovat v sobotu od půl šesté večer hodinový kvalifikační závod.

Dalšími doprovodnými závody tohoto víkendu na Masarykově okruhu v Brně jsou podniky seriálu Porsche Carrera Cup Italia. evropský šampionát FIA GT3 a také Lamborghini Blancpain Super Trofeo. Program začíná jak v sobotu, tak i v neděli od devíti hodin ráno. 

 

Právě se děje

Další zprávy