Je libo Bugatti nebo Ferrari za stovky milionů? Největší veteránský svátek v obrazech

Povoz z filmu Asterix a Obelix: Říše středu.
20 milionů euro, tedy skoro půl miliardy korun. Taková suma svítila v pátek odpoledne na stánku aukční síně Artcurial za Ferrari 250 LM Berlinetta s designem od Pininfariny. Aukční rezerva však byla nastavená ještě o pět milionů eur výše. Vysoká cena má své důvody: celkem jich vzniklo jen 32, toto je desáté vyrobené. Jde tak o vzácnější vůz než Ferrari 250 GTO. Cenovku dále zvyšuje fakt, že má známou historii, v letech 1998 a 1999 prošlo renovací a také je jen jedno ze dvou 250 LM, které nikdy nebylo nasazeno v ostrém závodě. Ten typ též v roce 1965 jako poslední Ferrari vyhrál 24hodinovku Le Mans s posádkou Masten Gregory - Jochen Rindt.
Hodně pozornosti vzbuzovala celá kolekce speciálně upravených Mercedesů Prominentní místo měl především tento model s racčími dveřmi, model 500 SGS Gullwing, který na základech modelu 500 SEC vytvořil německý úpravce SGS jako poctu původnímu "gullwingu", modelu 300 SL. Počátkem 80. let vzniklo podobných aut jen 57, toto konkrétní navíc ve velmi excentrické kombinaci hnědého laku a zlatého interiéru.
A Fiat 850 Familiare z roku 1970 pro změnu ukazuje, že i zcela obyčejný minivan se sedmi místy k sezení se může proměnit v obytné auto. Stačí dát na střechu stan, do kufru složit nějaký ten zahradní nábytek a netřeba ani výrazně přestavovat interiér.
Renault oslavil v Paříži 30 let od zahájení prodeje Twinga. Ukázal několik verzí výhradně první generace, které se prodalo na 2,5 milionu kusů a v prodeji vydržela 14 let. Na miniauto až neskutečný úspěch, vezmeme-li do úvahy, v jakém stavu je tato kategorie v současnosti.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
7. 2. 2023 6:02
Pařížská výstava veteránů Retromobile nabídla opět po roce velmi zajímavý průřez automobilovou historií, od 150 let starých parních strojů až po moderní supersporty věhlasných značek. Nechyběla ani velká aukce, kde se prodala auta za stovky milionů. Co bylo ve francouzské metropoli k vidění, najdete na snímcích přímo z výstaviště.
 

Právě se děje

Další zprávy