Do největší české aukce veteránů jdou Tatra T603, Škoda 1100 MB a žigulík se 186 km

Do největší české aukce veteránů jdou Tatra T603, Škoda 1100 MB a žigulík se 186 km
Škoda 1100 MB De Luxe stála dvacet let v garáži.
Vůbec poprvé se bude dražit Tatra, model T603 série 2 po renovaci.
Kouskem v top stavu bude VAZ 2105, má najeto ani ne 200 kilometrů
Některé motorky se budou dražit už od koruny, což je případ i této Jawy 250/592 "panelky".
Foto: Retro Garáž
Eva Srpová Eva Srpová
18. 2. 2022 6:02
Jarní aukce na veteránské burze Retro Garáž v Lysé nad Labem zvedá laťku. Tentokrát bude ještě zajímavější než v minulosti, protože nabídka zajímavých aut a moto veteránů je ještě pestřejší. Mezi největší lákadla patří červená Tatra T603, Škoda 1100 MB De Luxe po jednom majiteli a prakticky netknutý žigulík, který nemá najeto ani 200 kilometrů.

"Příště možná vůbec poprvé nebude největší hvězdou aukce Škodovka," sliboval po loňské podzimní dražbě Retro Garáž její organizátor Pavel Kočí. Veteránská burza spojená s aukcí se koná dvakrát do roka, nadcházející se uskuteční v sobotu 9. dubna, opět v prostorách výstaviště v Lysé nad Labem.

A opravdu vůbec poprvé nebude sázkou na jistotu veterán s mladoboleslavským znakem. Nejzajímavějším lákadlem mezi prakticky netknutými historickými auty bude žigulík, tedy Lada 2105 z roku 1990. Je to sice poměrně mladý veterán, ohromuje však top stavem.

Na tachometru svítí údaj pouhých 186 najetých kilometrů. "Je to nový, téměř nejetý vůz, nízký nájezd i stav vozu jsme si nechali potvrdit znaleckým posudkem, má kompletní historii i platné doklady. Aukční rezervu jsme stanovili na 250 tisíc korun," říká k rudému stroji Kočí.

Červený žigulík prodává pán s menší veteránskou sbírkou. Auto pocházelo z východního Německa. S největší pravděpodobností zůstalo v roce 1990 stát na showroomu, těsně po revoluci už ho nikdo nechtěl. Na konci roku 1992 mu byly uloženy značky do depozitu. Interiér je zcela netknutý, jen na drobnostech, jako je například těsnění kolem oken, je znát zub času.

Vůbec poprvé se na Retro Garáži bude dražit Tatra, jedná se o krásný červený model T603 série 2, který prošel renovací. (O historii modelu T603 čtěte tady). Aukční rezerva je nastavená velmi nízko, "pouze" na půl milionu korun.

Minimálně jedna škodovka ale mezi lákadly samozřejmě chybět nemůže, pozoruhodným kouskem bude blankytně modrá 1100 MB De Luxe po prvním majiteli. "Auto stálo asi dvacet let v jedné garáži v Ústí nad Labem přikryté dekami a novinami, kde jsme si ho byli vyzvednout. Má už nějakou patinu, ale je opravdu krásná," říká Pavel Kočí. Vůz má původní doklady a majitel si uschoval i fakturu. 

Nabídka motocyklů, které jdou do aukce, se také postupně plní, už nyní je domluvená modro-krémová Jawa 250/353 Normandia, Čezeta "prase" 501 v předrenovačním stavu, ČZ 175/450, klasická 250/353 "kývačka" a Jawa-ČZ 175/356 "malá kývačka" a či 250/592 "panelka" v původním stavu. 

Na tuto dražbu se Kočí těší, protože majitel se rozhodl nestanovit rezervu, vyvolávat se tedy bude už od koruny. To platí i pro malou kývačku. 

"Pořád ale jednáme o několika autech i motorkách, a pokud by klaplo všechno, na dražebním seznamu by mohlo být tentokrát celkem dvacet strojů," vypočítává Kočí. V jednání jsou různé verze Jawy Pionýr, Stadiony, Simson a možná i Jawy Robot a vzácný Ogar. Je možné, že se v dubnu zase nabídne Jawa 500 OHC, na minulé Retro Garáži se jedna prodala za necelý milion korun.

Lada VAZ 2105 má na tachometru necelých 200 km.
Lada VAZ 2105 má na tachometru necelých 200 km. | Foto: Retro Garáž

Mezi další nabízené autoveterány by se mohl zařadit také Fiat 500, na minulých aukcích se totiž malé Fiaty osvědčily. Na podzim se o jeden Fiat 600D strhla bitva a cena vystoupala na necelých 200 tisíc.

Největší aukce veteránů v Česku
Burza a aukce Retro Garáž na jaře vždy otevírá a na podzim zase uzavírá veteránskou sezonu. Jde o největší akci tohoto druhu v Česku, která se koná pod střechou. O tom, jak vznikla a proč je mezi fanoušky historických strojů tak populární, si přečtěte tady.

Vystavují tu různé veteránské kluby a především tu můžete sehnat díly na různá historická auta i motocykly od renovačních dílen a prodejců, veteránskou literaturu a sběratelské předměty. Kolem poledne se pak na akci už tradičně koná auto-moto burza. 

Na ní se draží hlavně stroje spojené s nostalgií. "Prodávám vzpomínky. Do nabídky beru hlavně motorky z 50., 60. a 70. let, Jawy pionýr, kejvačky, panelky, pařezy, konopnice, Čezety ‚prase‘, mezi auty jasně vedou škodovky nebo oblíbená auta z bývalého Tuzexu," vypočítává Kočí.

Nejžádanější auta a motorky jsou ty, ke kterým mají lidé vztah. V mládí se na nich učili jezdit nebo je vlastnili jejich tátové a dědové. Proto se dnes zvedá hodnota veteránů, které se dřív na vesnici prodávaly za flašku rumu nebo jen za cenu šrotu. "Za raketovým růstem cen některých veteránů, a především starých Jaw, je i to, že peníze pomalu ztrácí hodnotu a lidé řeší, co za ně pořídit," myslí si Kočí.

Dražení veteránů na Retro Garáži vyvolalo velký rozruch loni v létě. Na akci se prodala zelená Škoda 100 de Luxe za téměř dva miliony. Tentýž slovenský sběratel tu na podzim pořídil zelenou "užovku" Škodu 105S s necelými 700 kilometry na tachometru.

Nabídce moto veteránů dominují Jawy, v dubnu se bude dražit tato Jawa 250/353 Normandia.
Nabídce moto veteránů dominují Jawy, v dubnu se bude dražit tato Jawa 250/353 Normandia. | Foto: Retro Garáž

Podívejte se do galerie na stroje, které jsou potvrzené pro nadcházející Retro Garáž, která se koná v sobotu 9. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy