Tatra se vydražila za neskutečných 1,8 milionu, cenou překvapila i Jawa 550 "pařez"

Tatra 13 se vydražila za 1 810 000 korun.
Tatra 13, nejdražší vydražená položka v aukci.
Je plně pojízdná, po pečlivé renovaci.
Tater 13 se vyrobilo jen něco málo přes 700 kusů.
O autoveterány byl zájem.
Foto: Eva Srpová
Eva Srpová Eva Srpová
11. 4. 2022 5:46
Zelená předválečná Tatra 13 se stala nejdražším objektem v jarní aukci na akci Retro garáž, kde se draží auto a moto veterány. Zájemce za ni zaplatil 1 810 tisíc korun. Bojovalo se také o malý motocykl Jawa 550 zvaný lidově "pařez". Vydražil se i unikát Bistella 500, který ohromuje desetiválcem na Jawě 250 "pérák".

Druhý dubnový víkend se konala tradiční jarní veteránská burza Retro garáž spojená s aukcí veteránů v prostorách výstaviště v Lysé nad Labem. Byl to úspěch, vydražily se všechny nabízené položky, což se naposledy, tedy loni na podzim, nepovedlo. 

"Jsme rádi i za neskutečný zájem mezi návštěvníky, ostatně účast se vrátila do doby před covidem, přišlo 4300 lidí, historicky úplně nejvíc," pochvaluje si počet diváků Pavel Kočí, organizátor akce. V sobotu ráno nebylo v okolí výstaviště a přilehlého nádraží kde zaparkovat. 

Na akci pro veteránisty a nadšence do starých aut i motorek se dopoledne vždy koná burza s díly či literaturou, představují se tu také různé renovační dílny a prodejci veteránů, kolem oběda se pak v jedné z hal koná aukce. Tentokrát se na seznam dostalo 24 strojů. Nabídku jsme už zveřejnili před časem v tomto článku.

V prvních blocích šly na prodej lidovější motorky, navíc s atraktivní vyvolávací cenou od koruny. Tedy Jawy 05 Pionýr, Mustang, 250 Kývačka i Panelka, dále také 50/555 pařez a 250/353 Normandie a pak také Jawa 100 Robot. Od značky ČZ se dražily modely 125, 150, 175 Kývačka, 125/453 De Luxe a 175 Sport, nechyběly také Čezety "prase". 

"Asi nejvíce z těchto menších motorek překvapil Stadion a pak pařez, z jehož vyvolávací ceny 50 tisíc korun se nakonec cena vyšplhala na 107 tisíc, Stadion S22 měl aukční rezervu stanovenou na 45 tisíc a prodal se za 72 000 korun," popisuje Kočí. Zájemce o pařez zřejmě zlákalo i to, že měl původní malou registrační značku a platné doklady.

Adrenalinový boj byl i o dvě ČZ, tedy konkrétně 150 C s vítěznou cenou 194 000 Kč a pak 125 C, vzácnější neodpružená varianta po pečlivé renovaci, kterou si nový majitel cení na 220 tisíc korun. 

Velmi zajímavou a také i netradiční položkou byl jedinečný motocykl Bistella 500 vycházející z Jawy 250 "péráku", ale s desetiválcovým hvězdicovým motorem. Bistellu na podzimní Retro garáži ukázal v první hale Marek Foltis, její autor, který na stroji strávil více jak 3500 hodin práce. Motorka tehdy byla v neustálém obležení návštěvníků (reportáž z minulé akce si prohlédněte tady).

"Motorku jsem vzal do aukce proto, že její majitel chce za utržené peníze postavit úplně nový stroj," popisuje Kočí. Bistellu nakonec vydražil zájemce po telefonu za 900 tisíc korun, neveřejná aukční rezerva byla o sto tisíc nižší.

"Jsem moc rád a hlavně mě těší, že díky tomu mám základní část prostředků na svůj nový projekt. Nechci o něm zatím moc říct, jen to, že to bude kompletně vlastní stroj včetně rámu, chci se s ním účastnit světových soutěží v zakázkových motocyklech," popisuje Foltis.

Po přestávce se v plném sále nadšených diváků začaly nabízet auto veterány, kterých bylo celkem sedm. Po Fiatu 500, který se vydražil za 167 tisíc, se pozornost návštěvníků upřela na Škodu 1100 MB De Luxe. 

Tatra T603 po renovaci, obě Tatry v aukci pocházely z olomoucké sbírky.
Tatra T603 po renovaci, obě Tatry v aukci pocházely z olomoucké sbírky. | Foto: Eva Srpová

Jde o auto v původním stavu, velmi málo jeté a s pěkným původním lakem i interiérem. Po mnoho let stálo v garáži v Ústí nad Labem. Blankytný stroj si našel nového majitele za 490 tisíc, vyvolávací cena byla o necelých 300 tisíc nižší.

Lákadlem jarní aukce byla Lada Nova s pouhými 189 kilometry na tachometru. Ta se ale nakonec prodala jen za 290 tisíc. "Možná se ukazuje, že lidi opravdu zajímají hlavně československé značky, tady nefungovala tolik ta nostalgická hodnota. Těžko říct, třeba to ovlivnila i válka na Ukrajině, VAZ je ruská značka…," uvažuje Kočí. 

Do aukce o další položku, Škodu 100 L, se nejprve přihlásilo hodně zájemců, ale nakonec až na jediného odstoupili, a tak si ji pořídil za vyvolávací cenu rovných 300 tisíc.

Renovační dílna Jiřího Havelky
Autor fotografie: Eva Srpová

Renovační dílna Jiřího Havelky

U vstupu do haly, kde probíhají aukce, si nešlo nevšimnout krásného stánku renovátora Jiřího Havelky. Představil svou čerstvou práci, například před pár dny dokončenou Jawu 500 OHC 01. Tento typ se na podzimní aukci prodal za 900 tisíc korun. Dále tu stála temně modrá Jawa 350/361 Sport, ČZ 250 a Jawa 250 s otevřeným sáním. Posledním kouskem byla ČZ 501 "prase" v méně vídaném šedém laku.  

Zdaleka nejzábavnější souboj proběhl o Tatru 13 z roku 1927. Vůbec poprvé se v aukci objevily předválečné stroje - Peugeot 201 a tato Tatra s vyvolávací cenou 450 tisíc. Když se cena přehoupla přes milion a nakonec 1,5 milionu, publikum bylo ve varu a Pavel Kočí začal ztrácet hlas. 

Na ceně 1,6 milionu odstoupil zájemce, majitel pivovaru, ve kterém kdysi tato krásná užitková Tatra 13 s dřevěnou korbou a po zdařilé renovaci jezdila. Do poslední chvíle bojovali dva zájemci, Tatra 13 se vydražila za 1 810 000 korun. 

"Nečekali jsme to, náš odhad byl asi tři čtvrtě milionu," říká Miroslav Kotlařík, ředitel autosalonu historických aut Veteran Car Štangl, který prodej auta zajišťoval. Vůz pochází ze sbírky ředitele muzea veteránů v Olomouci a jde o raritu, Tater 13 se vyrobilo jen něco málo přes 700 aut a jen málo jich dožilo do současnosti.

Lákadlem v aukci byla ještě další Tatra z olomoucké sbírky, konkrétně 603 série 2 z roku 1970, ta se nakonec vydražila za 1 265 000 Kč, poslední dražební položka, předrenovační předválečný Peugeot 201, šla do světa za 110 tisíc.

Další Retro garáž a aukce veteránů se koná opět na konci veteránské sezony, tedy 12. listopadu, zase v Lysé nad Labem. Pavel Kočí ale láká návštěvníky také na vůbec první aukci v rámci přehlídky veteránů Classic Expo Prague, která se bude konat na podzim v prostorách PVA Letňany a již bude zajišťovat. "Mohlo by jít o cenné stroje, "ameriky", ale třeba i nějaký Wikov, necháme se překvapit," uvažuje Kočí.

 

Právě se děje

Další zprávy