Řešení problémů elektromobility? Toyota pracuje na baterii s rychlým nabíjením a velkým dojezdem

ČTK ČTK
25. 7. 2017 13:01
Současné elektromobily trápí vedle stále vysoké ceny především nedostatečný dojezd v kombinaci s dlouhou dobou nabíjení ve chvíli, kdy majitel nemá přístup k takzvaným rychlonabíječkám. Jednotlivé automobilky proto zdokonalují akumulátory, které jsou pro výkon vozu i jeho dojezd naprosto klíčové. Podle japonského listu Čúniči šimbun na nové baterii pracuje také Toyota. Výsledkem má být dlouhý dojezd v kombinaci s rychlým nabíjením.
Toyota v nabídce elektromobil zatím nemá, plug-in hybridní Prius ale umí jezdit i bez emisí.
Toyota v nabídce elektromobil zatím nemá, plug-in hybridní Prius ale umí jezdit i bez emisí. | Foto: Toyota

Japonská automobilka Toyota vyvíjí nový typ baterie, kterou lze nabít během několika minut a která umožní podstatně delší dobu dojezdu. Vozy s touto baterií chce začít prodávat za pět let, napsal dnes japonský list Čúniči šimbun. Současné elektromobily používají lithium-iontové baterie, které se prostřednictvím rychlonabíječky nabíjejí 20-30 minut (z běžné domácí sítě jim to trvá i několik hodin) a na jedno nabití ujedou 300-400 kilometrů.

Nový vůz Toyoty bude podle listu postaven na nové platformě a vybaven bude polovodičovou baterií, jejíž kapacita je mnohem větší a nabití trvá jen pár minut. Toyota by tak odstranila dva hlavní nedostatky dnešních automobilů na elektrický pohon.

Zprávu listu, který se odvolává na zdroje z automobilového průmyslu, ale Toyota odmítla komentovat, uvedla agentura Reuters.

Největší japonská automobilka, která se výrazně angažuje v oblasti hybridních i plug-in hybridních aut a nedávno do sériové výroby uvedla také vodíkový model Mirai, se na poli elektromobilů snaží snížit náskok rivalů jako je Nissan a Tesla. Zda je bude schopna i předběhnout, ale zatím nelze říct, píše list. Záležet bude i na tom, za jak dlouho se baterie dostane na trh a kolik bude stát.

Na vývoji polovodičových baterií pracují i jiné automobilky, například BMW. Ty odhadují začátek masové výroby za deset let.

 

Právě se děje

Další zprávy