Renault v Monaku předvedl berlinettu A110-50

Tomáš Rybecký
7. 6. 2012 3:16
Renault oslavil 50 let od zahájení výroby legendární berlinetty Alpine A110
Foto: Aktuálně.cz

Renault oslavil 50 let od zahájení výroby legendární berlinetty (tj. francouzsky kupé) Renault Alpine A110. Za tím účelem oddělení Renault Sport Technologies vytvořilo koncept, který byl veřejnosti představen na okruhu v Monaku v předvečer velké ceny formule 1.

Koncept Renault Alpine A110-50 technicky vychází ze závodních vozů Renault Mégane Trophy s motorem před zadní nápravou. Design konceptu je dílem Yanna Jarsalleho a Axela Breuna, přičemž je jasné, že základem karoserie je jiný koncept - kupé DeZire, předvedený v roce 2010, tehdy ovšem s elektrickým pohonem.

Šasi z ocelových trubek je vyztužené a odlehčené. Karoserie je vyrobena z uhlíkových kompozitů. Na zádi vozu je difuzor. Aerodynamika vozu byla navržena na základě počítačového modelování CFD (Computational Fluid Dynamics).

Motor je 3,5litrový šestiválec uspořádaný do V. Má výkon 400 k a točivý moment 422 N.m. Jde o závodní motor pocházející od aliančního partnera Nissanu. Převodovka je šestirychlostní se sekvenčním řazením. Elektronickou řídicí jednotku Marvel 6R dodává Magneti-Marelli, což je dlouholetý partner Renaultu i ve formuli 1, o zpracování dat se stará software Wintax 4.

Výkonný šéf automobilky Renault Carlos Tavares.
Výkonný šéf automobilky Renault Carlos Tavares. | Foto: Aktuálně.cz

V interiéru naleznete volant převzatý z monopostu formule Renault 3,5, sedadlo je se závodními pásy Sabelt a do základní výbavy patří i přilby značky Ruby.

První berlinettu A110 předvedl Jean Rédélé v roce 1962 na autosalonu v Paříži. Spojil tehdy motor Renaultu 8 s lehkou laminátovou karoserií. Vůz byl postupně vylepšován a motor se zvětšoval až na 1,8 l. Berlinetta vítězila v největších světových rallye - v roce 1970 tento vůz získal titul mistra Evropy, o rok později titul konstruktérů a v roce 1973 vozy Alpine-Renault A110 s převahou triumfovaly v prvním ročníku nově ustaveného mistrovství světa rallye.

Konceptem A110-50 Renault splnil sen mnohých o návratu značky Alpine (toto označení Renault přestal používat v roce 1994). Za volant konceptu A110-50 na okruhu v Monaku usedl výkonný šéf automobilky Renault Carlos Tavares. Ten si tak připomenul své začátky, protože do firmy Renault přišel před 30 lety jako zkušební řidič.

Jaký však bude další osud tohoto konceptu zatím není jasné. Ve voze jsou zabudovány i pneumatické zvedáky pro zastávky v boxech, což by naznačovalo sportovní kariéru.

--------------------------------------------------------------------------------

Jste fanoušky aut Renault Alpine?

 

Právě se děje

Další zprávy