Renault připravil druhou generaci SUV Koleos. Má ambice být něčím více než jen silničním vozem

Radek Pecák Radek Pecák
26. 4. 2016 14:50
Nová generace Renaultu Koleos má být globálním automobilem. Francouzská značka jeho prodej plánuje v 80 zemích celého světa. Zákazníci by se ho měli dočkat v letošním třetím čtvrtletí.
Design přídě je sjednocený s ostatními novými modely značky.
Design přídě je sjednocený s ostatními novými modely značky. | Foto: Renault

Ve třetím čtvrtletí vstoupí na trh nová generace vozu Renault Koleos. Výstavní premiéru nyní automobil zažívá na autosalonu v Pekingu. Minulá generace, která měla premiéru na ženevském autosalonu před osmi lety, zůstala trošku za prodejními očekáváními značky. Prodalo se jich přes tři sta tisíc kusů, z toho skoro polovina v Číně. Renault doufá, že novinka si povede lépe.

Nový Koleos bude patřit mezi středně velká SUV. Na délku měří 4 metry a 67 centimetrů, což je o plných patnáct centimetrů více než předchůdce, rozvor narostl o dva centimetry na 2,71 metru.

Test minulé generace naleznete zde.

Do zavazadlového prostoru bude možné umístit předměty o celkovém objemu 542 litrů. 

Foto: Renault

Poměrně pozoruhodný je údaj o výšce podvozku nad vozovkou. Je 213 milimetrů, což by společně s pohonem všech kol mělo zajistit schopnost překonávat i středně těžký terén.

Řadu technických řešení bude vůz sdílet s modelem X-Trail, což je výrobek aliančního partnera Nissan.

Pod kapotu se bude montovat pětice motorů. Tři jsou zážehové a dva vznětové. Jejich výkonová paleta sahá od 130 do 175 koní (96-127 kW).

Vnitřní výbava bude velmi podobná té, jaká se nabízí v sedanu či kombíku Talisman, s nímž se ostatně vůz vyvíjel společně. K dispozici tedy bude multimediální systém se dvěma typy displejů. Ten větší (8,7palcový) je orientován na výšku.

Foto: Renault

Dále bude možné v interiéru nalézt vyhřívaný volant, audiosystém Bose s 12 reproduktory, systém samočinného brzdění, asistent pro jízdu ve zvoleném jízdním pruhu, systém pro rozpoznávání dopravních značek, systém kontroly mrtvého úhlu, automatické přepínání dálkových a tlumených světel, parkovací kameru, bezdotykové otevírání pátých dveří a ambientní osvětlení. Výběr barev, kterými si majitelé budou moci prosvětlit interiér, je velmi široký. Tisková zpráva konkrétně zmiňuje zelenou, modrou, žlutou, červenou i fialovou.

 

Právě se děje

Další zprávy