Renault letos generačně obmění rodinné vozy Mégane a Scénic. Bude mít nejmladší auta ze všech

Ondřej Běhal
21. 1. 2016 15:07
Leden: nový manažerský Talisman, nástupce modelů Laguna a Latitude. Únor: nový Mégane. Květen: nový kombík Talisman Grandtour. Září: modernizované malé Clio. Říjen: nové kombi Mégane Grandtour. Listopad: nový rodinný Scénic. Prosinec: nový Grand Scénic, prodloužená verze Scénica. Takový je letošní harmonogram uvádění novinek Renaultu na český trh. Na konci roku 2016 bude mít francouzská značka nejmladší modelovou řadu ze všech.
Nový Renault Mégane se ve světové premiéře představil loni na podzim na frankfurtském autosalonu.
Nový Renault Mégane se ve světové premiéře představil loni na podzim na frankfurtském autosalonu. | Foto: Ondřej Běhal

Nová vizuální identita značky Renault, kterou odstartovalo v roce 2012 malé Clio, loni značce přinesla posun v celoevropském žebříčku ze čtvrtého na třetí místo a v tom českém z deváté příčky na sedmou. Letos bude obměna starších modelových řad za nové pokračovat v intenzivním tempu.

Renault v hitparádách oblíbených aut v Česku i v Evropě

Téměř milion aut na trzích EU a EFTA (Švýcarsko, Norsko a Island) prodal loni Renault a posunul se před Opel na třetí příčku za Volkswagen a Ford. Celkové pořadí si prohlédněte zde.

Také na českém trhu zaznamenal posun z deváté příčky na sedmou, když se u nás registrovalo v roce 2015 více než osm tisíc nových renaultů. Nejúspěšnějším z nich byl model Clio s 2130 registracemi následovaný Méganem (1701) a malým křížencem SUV a kombíku Captur (1415). Kompletní žebříček nejoblíbenějších nových aut v Česku najdete zde.

Aktuálně probíhají první týdny prodeje nového manažerského modelu Talisman, jehož podrobný test si můžete přečíst zde. V polovině února dorazí na český trh prvních 120 kusů nové generace kompaktního hatchbacku Mégane. Půjde o limitovanou sérii Premiere Edition, která slibuje bohatou výbavu za rozumné ceny (zatím nebyly stanoveny) a nový vůz bez čekání. Všechna auta budou skladem.

Standardní prodej čtvrté generace pětidveřového hatchbacku Mégane se rozběhne v březnu. V nabídce bude kromě Premiere Edition pět stupňů výbav a deset různých verzí motorů (pět benzinových a pět naftových). Nejslabší benzinová dvanáctistovka s turbem bude mít výkon 74 kW, naftová patnáctistovka 66 kW. 

Novinku představuje sportovně a zároveň luxusně laděná nejvyšší výbava GT, jejíž motor vyvine až 150 kW a na palubě budou prvky převzaté z manažerského Talismanu. Půjde třeba o natáčení kol zadní nápravy, velký tablet s téměř devítipalcovou úhlopříčkou na středovém panelu nebo průhlednou destičku, na kterou se do zorného pole řidiče barevně promítají nejdůležitější informace (head-up displej).

Nový Renault Mégane v provedení GT (vlevo) i v "civilní" verzi.
Nový Renault Mégane v provedení GT (vlevo) i v "civilní" verzi. | Foto: Renault

"Třetí generace Méganu je v karosářských verzích hatchback i coupé už vyprodaná. V nabídce zůstal pouze kombík Grandtour," informoval Aktuálně.cz produktový manažer Renaultu ČR Roman Sládek.

Oblíbené kombi dorazí v novém vydání v říjnu. Stejně jako u předchůdce bude mít delší rozvor náprav (vzdálenost mezi předními a zadními koly) než kratší varianta hatchback a tím pádem nabídne více místa pro cestující i zavazadla.

Design přístrojové desky nového Méganu se inspiroval u větších modelů Kadjar a Talisman.
Design přístrojové desky nového Méganu se inspiroval u větších modelů Kadjar a Talisman. | Foto: Renault

Od modelu Mégane je odvozený i víceúčelový rodinný vůz (MPV) Renault Scénic. Také on přijede ještě letos v nové generaci, a to v obou karosářských verzích - normální i prodloužené, která se označuje jako Grand Scénic.

To stále není od Renaultu v letošním roce vše. Minivůz Renault Twingo dostal teď v lednu automatickou převodovku a v září přijede i sportovní provedení. Loni představený nový vůz kategorie SUV Kadjar obohatí dva nové benzinové motory. Nový Talisman přijede v květnu jako kombi Grandtour. Malé Clio projde v září po necelých čtyřech letech výroby faceliftem neboli modernizací.

"Na konci roku 2016 budeme mít nejmladší modelovou řadu ze všech značek," chlubí se generální ředitel Renaultu ČR Zdeněk Grunt.

 

Právě se děje

Další zprávy