Renault a Nissan za čtyři roky nabídnou auta, která sama projedou městskými křižovatkami

ČTK ČTK
8. 1. 2016 8:25
Do roku 2018 začne aliance prodávat vozidla, která dokážou jízdní pruhy na dálnicích měnit samostatně a najít směr i v hustém provozu. Do roku 2020 bude mít aliance auta, která budou schopna jet sama i přes křižovatky a v husté městské dopravě.
Nová auta Nissanu a také Renaultu, budou mít schopnost řídit sama i v městském provozu.
Nová auta Nissanu a také Renaultu, budou mít schopnost řídit sama i v městském provozu. | Foto: Radek Pecák

Paříž - Francouzsko-japonská automobilová aliance Renault-Nissan uvede v příštích čtyřech letech na vybrané trhy více než deset aut s technologií autonomního řízení. Oznámil to předseda aliance a šéf Renaultu Carlos Ghosn.

Renault-Nissan, který je čtvrtým největším světovým prodejcem automobilů, chce samořiditelné vozy prodávat v USA, Evropě, Číně a v Japonsku. První taková vozidla budou mít premiéru již letos.

Automobily budou vybavené technologií, která umožňuje autonomní jízdu po dálnici bez změny jízdního pruhu. Do roku 2018 začne aliance prodávat vozidla, která dokážou jízdní pruhy na dálnicích měnit samostatně a najít směr i v hustém provozu. Do roku 2020 bude mít aliance auta, která budou schopna jet sama i přes křižovatky a v husté městské dopravě.

Renault-Nissan také letos spustí aplikaci pro mobilní zařízení, která jejím uživatelům umožní ovládat některé prvky v jejich autech na dálku, například hudbu nebo teplotu vozu.

Vývoji samořiditelných aut a příslušných technologií se věnují i další společnosti, například výrobce elektromobilů Tesla Motors nebo internetová firma Google

Aliance Renault-Nissan vznikla jako partnerství obou automobilek, ve kterém spolupracují jejich inženýrské týmy. Renault a Nissan přitom nadále fungují jako dvě samostatné společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy