Rekordním prodejům navzdory. Zisk automobilky Daimler bude oproti roku 2018 poloviční

ČTK ČTK
22. 1. 2020 15:01
Německý výrobce luxusních aut Daimler varoval, že provozní zisk za loňský rok mu zřejmě klesl o polovinu. Je to už třetí varování týkající se výše zisku za loňský rok, které vlastník značky Mercedes-Benz zveřejnil. Důvodem propadu jsou dodatečné náklady spojené se vyšetřováním kauzy aut s naftovým motorem, vysokými investicemi do elektrických vozů a problémy s výrobou.
Do koncernu Daimler patří mimo jiné značka Mercedes-Benz.
Do koncernu Daimler patří mimo jiné značka Mercedes-Benz. | Foto: Martin Přibyl

Zisk před zdaněním a úroky (EBIT) se podle nového odhadu firmy za loňský rok snížil na 5,6 miliardy eur (140,7 miliardy Kč). Předloni činil 11,1 miliardy eur.

Po předběžném zhodnocení Daimler zjistil, že bude muset pravděpodobně počítat s dodatečnými výdaji na správní a soudní řízení v souvislosti s emisemi naftových vozů v částce 1,1 miliardy až 1,5 miliardy eur. Automobilka už kvůli očekávaným nákladům v souvislosti se skandálem vyčlenila za loňský rok do rezerv 1,6 miliardy eur, uvedla agentura DPA.

Loňský rok byl pro automobilku obtížný kvůli obchodním sporům a zpomalení na globálníma automobilovém trhu. Potíže při výrobě pak měly negativní dopad na výrobu jejích důležitých sportovně-užitkových modelů. Daimler navíc musel v Německu svolat tisíce vozů s naftovým motorem, přestože roky tvrdí, že jeho motory splňují emisní pravidla a odmítá, že by používal stejný nelegální software jako Volkswagen.

Slabý zisk je také v kontrastu s prodejem aut. Loni společnost prodala 2,34 milionu osobních aut Mercedes-Benz a devátým rokem za sebou byl její prodej rekordní. Patří tak mezi největší výrobce luxusních aut na světě, poznamenala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy