Rekordní zakázka pro Škodu. Vítkovice koupí plynové octavie

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
9. 4. 2015 12:15
Skupina Vítkovice Machinery Group plánuje rozšiřovat počet plnicích stanic na stlačený zemní plyn.
První dva vozy převzali zástupci VMG v areálu kulturního centra Gong. I všechny další budou lakovány v modré barvě.
První dva vozy převzali zástupci VMG v areálu kulturního centra Gong. I všechny další budou lakovány v modré barvě. | Foto: Radek Pecák

Ostrava - Celkem 300 octavií G-Tec s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) dodá společnost Škoda Auto strojírenské skupině Vítkovice Machinery Group. Pro mladoboleslavskou automobilku je to zatím největší zakázka na auta s tímto pohonem pro soukromou firmu.

Smlouvu dnes v areálu Dolních Vítkovic podepsali vlastník vítkovické skupiny Jan Světlík a šéf prodejní organizace Škoda Auto ČR Luboš Vlček.

Dodávka se uskuteční v průběhu tří let, z toho prvních padesát aut v provedení limuzína i kombi vyrobí Škoda do léta.

Vítkovice postupně obmění celý svůj stávající vozový park a až na několik výjimek budou využívat pouze automobily poháněné stlačeným zemním plynem.

Pro skupinu Vítkovice Machinery Group je využívání CNG významným a perspektivním oborem. Firma totiž vyrábí a buduje plnicí stanice všech velikostí, stejně jako tlakové nádoby. Zajišťuje i přestavby automobilů a lokomotiv s klasickými spalovacími motory na toto palivo. Plánuje i spolupráci s automobilkou Škoda.

V současnosti provozuje Vítkovice Machinery Group v Česku 14 plnicích čerpacích stanic, během letošního roku má jejich počet vzrůst na 33 (včetně těch, na jejich provozování spolupracuje se sítí Benzina).

Podle aktuální statistiky Českého plynárenského svazu je nyní v tuzemsku v provozu 86 CNG stanic, do poloviny letošního roku by jich mělo fungovat už sto.

Roste i počet vozidel, která na CNG jezdí - nyní je jich 9580, tedy zhruba o 3000 více než před rokem. Podle Sdružení automobilového průmyslu je v Česku registrováno asi 6,8 milionu vozidel, podíl vozidel na CNG tak tvoří zhruba desetinu procenta.

Letos se zatím prodalo více než 700 nových vozů na CNG, přičemž modely Octavia a Citigo G-Tec mají na trhu více než poloviční podíl.

 

Právě se děje

Další zprávy