Rekordní spotřeba? Studentská vozítka závodí v ulicích

Tomáš Rybecký
19. 3. 2013 11:40
V ulicích Rotterdamu budou opět závodit ekologická vozítka studentů
Foto: Shell

Na unikátním městském okruhu nizozemského Rotterdamu se budou studenti z celé Evropy znovu snažit posunout hranice spotřeby paliva v jedinečných vozidlech, která si sami navrhli a postavili. Přes 3000 studentů bude bojovat od 15. do 19. května.

Devětadvacátého ročníku Shell Eco-Marathonu se zúčastní celkem 224 týmů z 24 zemí. Ti budou soutěžit ve dvou hlavních kategoriích - Futuristický prototyp a UrbanConcept, v níž se představují konvenčnější studie vozidel.

Rekordů je možno dosáhnout jak s běžnými palivy, jako jsou benzin, nafta, etanol či zkapalněné plyn, tak i s alternativními palivy jako jsou vodík, nebo elektřina. Vítězem závodu se stává tým, který ujede největší vzdálenost na 1 kWh nebo 1 litr paliva.

První závod na rotterdamském okruhu přilákal více než 40 000 diváků a názorně ukázal, že nové technologie mohou fungovat i v centru skutečného velkoměsta. Městský okruh znamená pro studenty výjimečnou výzvu - pět pravoúhlých zatáček je zkouškou techniky i řidičského umění všech soutěžících týmů.

V roce 2012 se studenti díky nové strategii a pečlivé přípravě této neobvyklé dráze rychle přizpůsobili a dosažené rekordy ve spotřebě paliva předčily všechna očekávání.

Součástí akce je i fórum "Powering Progress Together", zaměřené na zvýšení odolnosti společnosti v dnešním nestabilním světě. Kolem 500 zástupců vědy, nevládních organizací, místní samosprávy, komerční sféry a významných osobností současnosti i budoucnosti bude 15. května 2013 diskutovat o tom, jak partnerství napříč podnikáním, občanskou společností a místními orgány pomůže přežít, přizpůsobit se a růst ve světě, kde má nestabilita mnoho příčin - od přírodních zdrojů přes společenské nepokoje až po nenadálé přírodní události.

 

Právě se děje

Další zprávy