Rekordní rok pro Škodu, loni prodala 1,04 milionu aut

Radek Pecák Radek Pecák
9. 1. 2015 12:25
Tržní podíl značky na světovém trhu s novými auty narostl na 1,4 procenta, což je zvýšení o 0,1 procenta.
Škoda Auto dosáhla rekordních prodejů i díky Číně.
Škoda Auto dosáhla rekordních prodejů i díky Číně. | Foto: Radek Pecák

Mladá Boleslav - Škoda Auto loni po celém světě prodala 1 037 200 vozů. Meziročně je to o 12,7 procenta více, konkrétně o 116 tisíc vozů. Automobilka dnes oznámila konečné výsledky roku, který už dříve označila za rekordní.

Tržní podíl značky na světovém trhu s novými auty narostl na 1,4 procenta, což je zvýšení o 0,1 procenta.

V prosinci vzrostly celosvětové prodeje značky Škoda o 16,9 procenta na 81 900 vozů, což znamená nejlepší prosinec v dosavadní historii podniku.

"S našimi novými modely získáváme stále nové skupiny zákazníků. A tempo budeme zvyšovat i v příštích letech,“ tvrdí předseda představenstva Škoda Auto Winfried Vahland.

Nejvíce přispěla Čína

Nejúspěšnějším trhem je Čína, kde loni Škoda prodala 281 400 aut, tedy o 24 procent více oproti roku 2013. Jen v samotném prosinci se tam prodalo přes 30 tisíc vozů této značky.

Kromě Číny padly rekordy i na dalších významných trzích, například ve Velké Británii.

Rapid skokanem roku

Nejúspěšnějším modelem je opět Škoda Octavia, kterých se prodalo téměř 390 tisíc. Druhá je s bilancí 221 tisíc prodaných kusů Škoda Rapid, díky ročnímu nárůstu 113 tisíc kusů se zároveň stala "skokanem roku". Přes hranici sta tisíc kusů se dostaly ještě modely Fabia a Yeti.

Letos hodlá Škoda pokračovat v modelové ofenzívě. Ještě v průběhu prvního pololetí začne nabízet nejprve fabii s karosérií combi a poté i nový superb.

 

Právě se děje

Další zprávy