Sníh a led odletující z aut znamenají hrozbu pokuty i nehody. Rampy na jejich očištění budou za rok

Ondřej Běhal
1. 2. 2017 11:53
Každý řidič má povinnost před jízdou odstranit ze svého auta sníh a led, aby jejich odlétání neohrožovalo ostatní účastníky provozu. Jenže jak na to, když máte vysoký kamion s návěsem? V Rakousku pomáhají speciální rampy u dálnic. V Česku vyrostou podle informací Ředitelství silnic a dálnic před příští zimou.
Video: ÚAMK

Až pět tisíc eur pokuty může dostat v Rakousku řidič, který před jízdou neočistí své auto, z nějž odletující kusy sněhu a ledu ohrožují ostatní účastníky provozu. Rakušané se ale zároveň snaží pomoci se splněním očistných povinností i těm, kteří to mají nejtěžší – tedy šoférům vysokých dodávek a nákladních aut.

Kolem rakouských dálnic A 9, 10, 12 a 14 najdete sedm ramp, ze kterých lze pohodlně a bez rizika úrazu očistit i návěsy a přívěsy kamionů. V titulním videu se můžete podívat, jak taková rampa vypadá.

Od poslední novely zákona o provozu na pozemních komunikacích hrozí pokuta ve výši až 2000 korun na místě a 2500 korun ve správním řízení za neočištěné vozidlo od sněhu a ledu i na českých silnicích. Řidiči kamionů odpočívající na cestě, kterým v průběhu pauzy zasype jejich přívěsy a návěsy sníh, jsou zatím v neřešitelné situaci. Do až čtyřmetrových výšek po svém autě lézt nesmí, protože by tím porušovali směrnice o bezpečnosti práce, a rampy zatím nemají k dispozici.

"První dvě připravujeme u dálnic D1 a D5 v rámci koncepce rozvoje odpočívadel. Řidičům budou sloužit už příští zimu," slibuje tiskový mluvčí ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Vzhledem k množství kamionů křižujících Česko by jich ale musely vyrůst desítky až stovky, aby byly v kritickém období rychle a blízko dostupné.

 

Právě se děje

Další zprávy