Raketomet ve smyku? Driftovat se dá s čímkoli, když to umíte, třeba i s ruskou bojovou technikou

Eva Srpová Eva Srpová
13. 3. 2018 13:16
Ruský raketomet postavený v 60. letech zvládne hodně věcí, například vyslat sprchu raket na nepřítele. Ale v Ostravě s ním dělají i něco jiného, na výcvikovém středisku s ním driftují. Podívejte se na video.
Raketomet driftuje a předvádí své jedinečné jízdní vlastnosti | Video: Sejfer

Ve videu, které bylo natočeno v Centru bezpečné jízdy Libros sídlícím v Ostravě, účinkuje několik strojů. A všechny dokonale zvládají techniku driftování.

Zřejmě nejatraktivnější je monumentální kolos Raketomet BM 21 - MT, který se hrne bokem napřed. Jde o stroj na podvozku vozidla Tatra 815/7 4×4, který využívá takzvanou technologii Easydrift.

"Je to jediná technologie pro nákladní auta na světě, kterou máme. Driftuje právě díky této technologii a především díky umění mistra řidiče. Technologie bez řidiče totiž neznamená vůbec nic," říká Dalimil Frič z Librosu.

Easidrift je patentovaná technologie návleku na pneumatiku, který způsobí, že vůz ztrácí přilnavost. Díky tomu se lze dobře naučit kontrolovat auto ve smyku.

Dalším vozem ve videu je Hyundai i30 Coupé, "easydriftové" vozidlo s upraveným motorem a automatickou převodovkou, které má ale sériový podvozek. Používá se pro zážitkové jízdy a slouží pro výcvik a zdokonalování. 

Duo doplňuje BMW E36, tedy skvělá a dobře ovladatelná zadokolka, která má běžné pneumatiky, avšak upravený motor a podvozek, a pak také Tatra 815/ 7 8×8 - ARMY, která si "na sobě" veze vojenský kontejner.

 

Právě se děje

Další zprávy