Jak se pracuje na nejkrásnější pumpě? Jezdí sem architekti, točí se tu klipy a filmy

Jak se pracuje na nejkrásnější pumpě? Jezdí sem architekti, točí se tu klipy a filmy
Jmenuje se Pumpa a je to jedna z nejkrásnějších čerpacích stanic na světě.
Navrhlo ji studio SAD a v obci Matúškovo u Galanty stojí už od roku 2012.
I když je to v podstatě běžná účelová stavba, vyniká svým architektonickým zpracováním.
I proto sem jezdí architekti nebo milovníci architektury zblízka i zdaleka.
Foto: Eva Srpová
Eva Srpová Eva Srpová
22. 9. 2021 6:02
Je nádherná. Vynikne hlavně v noci, kdy jsou betonové hřiby zespodu osvětlené, mají "pod kloboukem" drobný světelný prstenec jako závoj na noze houby, světelný nápis psacím písmem Pumpa svítí už zdálky a na stěně dřevěného kiosku navíc září tyrkysový neon Pauza. Benzinka na Slovensku je architektonický skvost, a když tu pracujete, o pozornost nebudete mít nouzi.

"Nejvíc jich sem přijíždí a zastavuje se tu v noci," říká Mária Jankovičová. "Všechno si tu fotí, nadšeně se pak s námi dávají do řeči. Dost často to jsou architekti, kteří se na stavbu chtěli podívat naživo," říká o zvědavých návštěvnících usměvavá obsluha na jedné z nejkrásnějších čerpacích stanic na světě, která se i jednoduše jmenuje: Pumpa.

Projektovalo ji české architektonické studio SAD (Jerry Koza a Adam Jirkal) a stojí na Slovensku v obci Matúškovo u Galanty už od roku 2012. Ačkoli je to zaměřením ryze účelová dopravní stavba, vyniká svou originalitou a architektonickou hodnotou.

Všímají si jí zahraniční média, psaly o ní v minulosti přední architektonické weby, dostala se několikrát do žebříčku nejkrásnějších benzinových stanic na světě, získala nominaci na architektonickou cenu Dušana Samuela Jurkoviče, jeden díl o výjimečných čerpacích stanicích o ní natočila německá stanice ZDF Arte. A milují ji i filmaři a muzikanti.

"Vzpomínám si, že se tu také točil nějaký studentský film, byl to horor. Po tři noci tu byli studenti ze Zlína. Také se tu natáčely různé hudební klipy. O zábavu tu máme postaráno," vypočítává Mária, která na pumpě pracuje dva roky. V kiosku se střídá s dalšími čtyřmi kolegyněmi a prý mají všechny prakticky stejné zkušenosti - nejkrásnější pumpa na Slovensku je v podstatě bodem zájmu.

Během rozhovoru se nezastaví, pumpa je pořád obsazená. Jezdí sem lidé jak z blízkého okolí, převážně Maďaři, tak zdaleka, právě aby spojili užitečné s příjemným, natankují tu, a navíc si pumpu fotí. I uvnitř je pumpa krásná, i když zde se kladl důraz především na funkčnost. Dřevěné trámy na stěně i stropu ji zútulňují, toalety jsou čisté, s moderním designem.

Jmenuje se Pumpa a je to jedna z nejkrásnějších benzinek na světě.
Jmenuje se Pumpa a je to jedna z nejkrásnějších benzinek na světě. | Foto: Eva Srpová

Zeleň v bezprostředním okolí benzinky už výrazně povyrostla, a tak je okolí pumpy opravdu krásné a vkusně zakomponované do prostoru ohrazeného cortenovým plechem. Nejen originální betonové houbovité sousoší na třech sloupech s číslicemi stojanů pro čerpání pohonných hmot je unikátní, pěkně je řešený i prostor s plnicím bodem pro vozy na LPG, i takové drobnosti jako koše nebo totem s cenami paliv nazvanými "Favorit" a "Šampión" jsou designem a celkově sladěné v jedné čisté koncepci.

Všechny nápisy jsou tu jak ve slovenštině, tak maďarštině, i tiskoviny na pumpě pamatují na početnou maďarskou enklávu v této oblasti. Ostatně i Mária je bodrá Maďarka ze zdejšího okresu.

Projekt sítě čerpacích stanic
Pumpa v Matúškovu byla před lety prvním projektem v plánované výstavbě sítě čerpacích stanic GAS. Poté vznikla také větší pumpa v Lozornu, i když ta je vizuálně konvenčnější, nemá betonové sloupy ani malý kiosk. Cenový totem ve stylu těch amerických ze 60. let pro tuto konkrétní stanici navrhl designér Dušan Kutlík.

Atelier SAD navrhl pro síť GAS několik stanic různých velikostí - od malých až po ty dálniční. Aktuálně jsou v provozu čtyři stanice, další jsou v Dunajské Stredě a v Revúci, ještě letos se má otevřít nová na východě Slovenska ve Snině.

Pumpa v Lozornu jako místo televizního sitkomu
Největší čerpačka v Lozornu je filmaři ještě vyhledávanější, pravidelně se tu natáčí slovenský televizní seriál prozaicky nazvaný Pumpa. "Jde o sitkom se známými slovenskými herci Danielem Heribanem a Michalem Kubovčíkem. Točí se vždy ve čtvrtek a nový díl běží v sobotu," říká za síť stanic GAS Ladislav Šiška.

Pumpa v Lozornu - točí se tu sitkom i hudební klipy.
Pumpa v Lozornu - točí se tu sitkom i hudební klipy. | Foto: Majk Spirit & H16

Čerpací stanice v Lozornu si získala pozornost na hudební scéně videoklipem nazvaným Pumpa se známými slovenskými a českými interprety. Například zpěvačkou Simou, Benem Cristovaem, raperem Egem a známým slovenským youtuberem zvaným Gogo. Tento klip má na YouTube přes sedm milionů zhlédnutí. Na pumpě točil také raper Majk Spirit se svou skupinou H16, klip režíroval Mário Biháry.

Čerpací stanice Stopka v Karlíně, s níž se autoři designu Pumpy soudí o autorská práva.
Čerpací stanice Stopka v Karlíně, s níž se autoři designu Pumpy soudí o autorská práva. | Foto: ČTK

A zmiňovaný studentský film, který se na pumpě v Matúškovu točil, se jmenuje Breaktime a autory sci-fi snímku jsou dva studenti Fakulty multimediálních studií na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně Martin Bystriansky a Jakub Gallo. Dostal se mezi nominace na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film, kterou Česká filmová a televizní akademie předává na cenách Český lev.

Před dvěma lety se v klipu od interpreta 7krát3 objevila pumpa, která jako by té v Matúškovu z oka vypadla, jde však o nepovolenou kopii slovenské stavby. Mezi ateliérem SAD a provozovatelem pumpy, která stojí v pražské Libni, aktuálně probíhá soudní spor o autorská práva.

Na sloupech pumpy Stopka Libeň jsou proto nyní ze soudního nařízení vylepené plakáty, které informují, že stavbu neprojektovali architekti ze SAD Koza a Jirkal. I plagiát tedy umělce láká, v Česku bohužel moc krásných pump nenajdete.

 

Právě se děje

Další zprávy